REVISTA PRESEI// Sprijinul României pentru Republica Moldova, amenințarea Rusiei și votul prin corespondență pentru moldovenii din șase state

Radio Moldova, 27 aprilie 2024 10:00

Dacă Ucraina va cădea pradă Rusiei, Republica Moldova știe că va fi următoarea victimă și românismul a fost declarat dușmanul Moscovei în Republica Moldova, scrie în editorialul său istoricul și analistul politic, Anatol Țăranu, care susține că sperietoarea jandarmului român a fost reanimată pentru a camufla imixtiunea evidentă a Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova – sunt printre principalele subiecte ale preseI.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
18:00
Luptele intense continuă la granița dintre Ucraina și Rusia, în regiunea Harkov, dar forțele armate ucrainene au încetinit ofensiva rusă cu focuri de artilerie, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. În același timp, unitățile de rezervă au fost trimise pentru a consolida apărarea în acest sector al frontului.
17:50
Șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră, informează MAE într-un comunicat de presă.
Acum 2 ore
17:30
În luna aprilie, rata anuală a inflației în Republica Moldova a înregistrat nivelul de 3,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, având un impact direct asupra puterii de cumpărare a populației. Datele Biroului Național de Statistică relevă că prețurile au crescut cel mai mult la produsele nealimentare, înregistrând o creștere de 7%. Concomitent, prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,8%, în timp ce serviciile oferite populației au înregistrat o scădere de 2,6%.
17:10
Rusia nu a abandonat ideea de a captura Kievul. Faza critică a războiului va veni în următoarele 2 luni, - The Economist cu referire la comandantul Forțelor Terestre, generalul Alexandr Pavliuk.
17:10
Participarea la Moscova a liderilor blocului pro-Kremlin „Victoria”, pe 9 mai, demonstrează că Federația Rusă intenționează să folosească acești actori pentru a destabiliza Republica Moldova și să împiedice procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană, constatată Institutul pentru Studiul Războiului în noul său raport publicat, vineri,10 mai. Sursa mai notează că includerea politicianului fugar Ilan Șor și a Marinei Tauber în festivitățile de la Moscova denotă că eforturile Kremlinului de a interveni în treburile interne ale țării noastre nu se limitează doar la Găgăuzia.
17:10
Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, piața blocului comunitar ne oferă accesul la peste 500 de milioane de potențiali cumpărători. În prezent, ministerul de resort se ocupă de elaborarea politicilor care să corespundă cerințelor Uniunii Europene, iar agricultorii noștri să profite de toate beneficiile acestei piețe de desfacere.
Acum 4 ore
16:20
O rundă de consultări politico-militare între Republica Moldova și Republica Polonă a fost găzduită de vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Chișinău. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul consultărilor, a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic și cooperării în domeniul militar dintre cele două state
15:30
„Este dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim”, este reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este „un genocid împotriva poporului”. MAE susține că Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, arătă o lipsă totală de respect față de cetățenii moldoveni, iar afirmațiile ei nu pot fi luate în serios.
15:10
Ucraina ar putea recruta între 10.000 și 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata, a declarat vineri, pentru BBC, ministrul justiției, Denis Maliuska, după ce Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnați să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează.
14:50
Două jurnaliste au fost agresate fizic și verbal de către unii participanți la „Marșul Victoriei”, desfășurat pe 9 mai, la Complexul Eternitate. Incidentul a fost filmat și distribuit pe rețelele sociale. Drept urmare, mai multe ONG de media au făcut publică o declarație în care condamnă aceste acțiuni ilegale îndreptate împotriva reprezentanților presei.
Acum 6 ore
13:30
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o ieftinire a prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă la stațiile petroliere din Republica Moldova.
13:30
Forfotă mare la Piața Centrală din Capitală în ajun de Paștele Blajinilor. Cele mai mari rânduri s-au format la tarabele cu veselă, flori artificiale sau dulciuri. Unii oameni ne-au spus că fac ultimele cumpărărturi pentru a-i pomeni pe răposați. În același timp, preoții îndeamnă persoanele care vor merge la cimitir să se abțină de la mesele copioase lângă morminte.
13:10
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat vineri o remaniere a cabinetului, coordonatorul serviciilor speciale Tomasz Siemoniak preluând funcția suplimentară de ministru de interne, relatează Reuters.
Acum 8 ore
11:50
Tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană privesc cu simpatie sau cu înțelegere către Uniunea Europeană a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu în exclusivitate pentru Moldova 1. Oficialul consideră că această atitudine reprezintă deja un pas important. De asemenea, el susține că Uniunea Europeană, care în prezent are doar statut de observator în procesul de reintegrare, ar trebui să obțină un statut de membru deplin al formatului de negocieri.
11:40
Vremea extremă continuă să facă prăpăd în lume! În Grecia, străzile au fost acoperite de apă, dându-le bătăi de cap șoferilor. Statele Unite continuă să fie devastate de tornade, iar în zonele montane, avalanșele au făcut două victime. Nici în Brazilia situația nu este mai bună. Inundațiile din ultimele zile au dus la moartea a 107 persoane, transmite observatornews.ro.
11:30
Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, speră ca prima conferință interguvernamentală, în care vor fi lansate oficial negocierile de aderare, să înceapă până la preluarea președinției rotative a UE de către Ungaria, adică până la începutul lunii iulie. Ulterior, Comisia Europeană va prezenta calendarul pentru a doua etapă de screening, cel bilateral, unde Republica Moldova va merge la Bruxelles și va explica fiecare capitol.
11:10
La etapa în care se află Republica Moldova în procesul său de aderare, încă nu are nevoie, din punct de vedere legal, să organizeze referendumul privind aderarea UE, însă este o acțiune utilă. Blocul comunitar are nevoie să înțeleagă cât de mare este interesul cetățenilor moldoveni pentru acest parcurs. Într-un interviu pentru TRM, comisarul european Johannes Hahn, a precizat că rezultatul scrutinului va transmite un mesaj puternic despre perspectiva și așteptările europene ale cetățenilor moldoveni.
11:00
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri și se încheie în 8 iunie, la ora 7.00. Campania în audiovizual de va încheia în 7 iunie, la ora 7.00. Biroul Electoral Central de la București recomandă competitorilor electorali să aibă un discurs echilibrat și onest și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor. Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli și universități în perioada de desfășurare a cursurilor.
10:40
Presa internațională descrie modul în care au marcat rușii Ziua Victoriei asupra nazismului, inclusiv în unele orașe europene. Mai multe publicații relatează despre rezultatele vizitei președintelui Chinei în Ungaria, care și-a încheiat turneul de 5 zile în Europa. În fine, Israelul ajunge în finala Eurovision, în ciuda masivelor demonstrații din întreaga lume față de atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza, scrie presa internațională răsfoită de Lida Petrenco.
Acum 12 ore
10:30
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o ieftinire a prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă la stațiile petroliere din Republica Moldova.
09:50
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă a evitat în conferința sa de presă de după întâlnire să precizeze că Slotenberg a avertizat-o că cheltuielile Italiei pentru apărare sunt cu mult sub pragul prevăzut de toate cele 32 de țări membre în Alianță de 2% din PIB.
08:20
În vreme ce rușii defilau ieri marțial în Piața Roșie, amenințând Europa și întreg Occidentul, UE serba cu totul altceva: «Ziua Europei».
07:30
Ziua Europei a fost celebrată și la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), sub sloganul „Europa ești tu”. La evenimentul de deschidere a Orășelului European a participat și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, care a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030 și marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
07:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 10 mai.
Acum 24 ore
21:50
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a participat, astăzi, 9 mai, la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, găzduită de România. Premierul a invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile Guvernului pentru a crea un climat investițional favorabil. Premierul a vorbit despre pașii pe care îi întreprind autoritățile pentru dezvoltarea economică a țării, precizând că Republica Moldova își propune să devină, până în 2030, „cel mai prietenos stat pentru business” din Uniunea Europeană.
21:20
Cel puțin 189 de persoane riscă amenzi, pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, la evenimentele organizate pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Potrivit ei, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.
20:50
Parlamentul ucrainean a votat joi, 9 mai, pentru destituirea vicepremierului Oleksandr Kubrakov. Acesta a fost responsabil pentru eforturile de reconstrucție în timpul războiului și pentru crearea unui coridor vital pentru exporturile ucrainene pe Marea Neagră, a anunțat forul legislativ de la Kiev, potrivit Reuters.
20:40
Ucraina intenționează să dubleze începând de astăzi importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic al țării. Anunțul a fost făcut de ministerul român al Energiei, citat de Agerpres.
19:50
„Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul, decât alături de moldoveni, celebrând pacea” – așa a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, participarea bașcanei Evghenia Guțul, a oligarhului fugar Ilan Șor și a deputatei Marina Tauber, la parada militară de la Moscova, găzduită pe 9 mai de Vladimir Putin. Consilierul premierului Dorin Recean susține că guvernatoarea Autonomiei găgăuze a plecat la Moscova din propria inițiativă. „Nu a reprezentat Republica Moldova”, a precizat Daniel Vodă pentru presă, pe 9 mai.
18:40
Republica Moldova va încheia procesul de screening al legislației naționale cu cea comunitară, până la sfârșitul lunii mai. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru postul public de televiziune, Moldova 1. Negociatoarea-șefă a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) spune că negocierile propriu-zise vor începe și se vor încheia cu reforma sistemului judiciar. Autoritățile de la Chișinău speră să fie invitate în curând la Bruxelles, la o conferință interguvernamentală, care va da startul solemn al negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.
Ieri
18:20
Președinta Maia Sandu a confirmat prezența la primul Summit al Păcii pentru Ucraina, care va avea loc va avea loc în Elveția, în mai puțin de o lună, a anunțat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Oficialul și-a exprimat speranța că acest eveniment va deschide „calea pentru pace”. Într-o discuție telefonică pe care a avut-o, pe 9 mai, cu lidera de la Chișinău, Maia Sandu, președintele ucrainean, a menționat că principalul subiect abordat a fost „integrarea noastră în UE”.
16:40
La Moscova a avut loc tradiționala paradă de 9 mai, când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei asupra Germaniei fasciste. Evenimentul a fost mai puțin fastuos decât în alți ani – a durat mai puțin de o oră, s-a desfășurat fără oaspeți din Occident și fără așa-numitul marș al regimentului nemuritor.
16:20
Un troleibuz de pe ruta nr. 8, cu circa 20 de pasageri la bord, s-a tamponat în această după-amiază cu un automobil. Accidentul rutier s-a produs în centrul capitalei, pe strada București, intersecție cu Sfatul Țării, în jurul orei 14:40. În urma impactului, nicio persoană din troleibuz nu a avut de suferit. De ajutor medical a avut, însă, nevoie, șoferița automobilului. Aceasta a fost preluată de ambulanță pentru îngrijiri medicale. Informația a fost confirmată pentru TRM de purtătoarea de cuvânt a „Î. M „Regia Transport Electric” (RTEC), Felicia Rusu, și ofițerul de presă din cadrul Direcției Poliția municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic.
15:10
Parlamentari din țările membre ale Uniunii Europene au celebrat Ziua Europei în legislativul de la Chișinău, unde au transmis mesaje puternice de susținere a țării noastre. În deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că Uniunea Europeană este, astăzi, cel mai mare partener economic și de dezvoltare al țării noastre.
14:50
Războiul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității continentului european, a declarat analistul politic Mihai Mogâldea în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune, Moldova 1. Analistul susține că 9 mai marchează Ziua Europei și Ziua Păcii – o zi în care au fost puse bazele fundației unei Europe axate pe creștere economică, cooperare politică, modernizare și reforme, dialog în loc de competiție între state, precum și pe stabilitate și pace, dar nu pe conflicte armate.
14:00
Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat oficialul european, însă acum este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zis cu țara noastră, a spus comisarul european Johannes Hahn.
13:50
Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat oficialul european, însă acum este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zis cu țara noastră, a spus comisarul european Johannes Hahn.
13:20
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată pe 9 mai. Metsola a postat pe X că s-a „întors în țara curajoșilor. La Kiev de Ziua Europei”.
13:00
Ziua Europei a fost inaugurată oficial, pe 9 mai, în Republica Moldova. Sărbătoarea a început cu intonarea imnului Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene. La evenimentul, care a adunat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din centrul capitalei sute de oameni, din toate colțurile țării, a participat și președinta țării, Maia Sandu. Invitatul de onoare al evenimentului a fost comisarul european Johannes Hahn. „Moldova este europeană. La mulți ani!” – a declarat șefa statului de pe scena din PMAN.
12:30
O stradă din Paris va purta numele lui Alexei Navalnîi, Lʼavenue Alexeï Navalny. Un monument de artă va fi, de asemenea, amplasat la intersecția dintre două bulevarde, în memoria lui Navalnîi.
12:10
În Piața Marii Adunări Naționale are loc inaugurarea Orășelului European, unde pe parcursul zilei se vor desfășura mai multe evenimente festive consacrate Zilei Europei.
11:50
Un marș al tinerilor organizat de aripa tânără a Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost organizat astăzi în centrul capitalei. Aceștia au mărșăluit ținând în mâini drapelul Uniunii Europene și cel al Republicii Moldova dar și cu un baner pe care scria „Pentru referendum” și „Uniți pentru Moldova Europeană”.
11:20
Panglica bicolora este o invenție a unei agenții de știri ruse afiliată Kremlinului și este un instrument de propagandă a autorităților de la Moscova, susține expertul WatchDog, Artur Leșco. Deși a fost interzisă în perioada sovietică, panglica a fost prezentă pe decorații sovietice numite „Ordinul Gloriei” sau medalia pentru victoria asupra Germaniei naziste, fiind redenumită în „gvardeiskaia lenta”.
11:20
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află astăzi, 9 mai, la Moscova, alături de oligarhul fugar Ilan Șor și de deputata independentă Marina Tauber, care face parte din echipa lui Șor. Guțul a declarat pe pagina sa de Facebook că a fost invitată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să participe „la parada din Piața Roșie”.
10:50
Presa internațională semnalează că Ucraina devine vulnerabilă nu doar pe câmpul de luptă, ci și în fața atacurilor aeriene rusești asupra infrastructurii energetice a țării. Mai multe publicații remarcă eforturile de ultimă oră ale europenilor de a folosi profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei. O atenție sporită e acordată și turneului european al președintelui chinez, care se încheie azi la Budapesta. Pe primele pagini ale ziarelor străine apar între timp și noutăți alarmante privind răspândirea tusei convulsive pe continentul european. Detalii are Lidia Petrenco.
10:50
Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua de 9 mai. Sărbătoarea are o semnificație dublă. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. Pe de altă parte, în ex-URSS, până la destrămarea ei, ziua de 9 mai era considerată Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În Republica Moldova, 9 mai este marcat în mod diferit, atât de clasa politică, cât și de cetățeni.
10:40
De Ziua Victoriei, comuniștii și socialiștii, dar membri afiliați grupului „Șor” participă la un marș organizat în centrul capitalei. Mulțimea s-a adunat la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt și se deplasează spre Complexul Memorial „Eternitate”, într-o singură coloană, cu portretele eroilor, flori, cu steagurile PSRM și PCRM, și pe fundalul melodiei „Ziua Victoriei”. Participanții la marș poartă și panglica Sf. Gheorghe, interzisă prin lege în țara noastră.
10:20
Șeful Diplomației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, îndeamnă moldovenii să participe la referendumul privind aderarea la UE – inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut – pentru a-și face „vocea auzită”. Mesajul a fost transmis pe 9 mai – zi în care Republica Moldova sărbătorește, alături de țările membre ale UE, Ziua Europei.
10:10
Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale și Fugarul Veaceslav Platon a cheltuit aproape 55 de mii de euro pentru a critica puterea pe Facebook, în ultimele trei luni – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
09:10
Șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și comisarul european Johannes Hahn au depus în această dimineață flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Cei trei oficiali au subliniat că astăzi comemorează victimele războiului, dar și sărbătoresc pacea în Europa.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.