Corespondență//Europa, o oază de pace de trei sferturi de secol încoace

Radio Moldova, 10 mai 2024 08:20

În vreme ce rușii defilau ieri marțial în Piața Roșie, amenințând Europa și întreg Occidentul, UE serba cu totul altceva: «Ziua Europei».

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 15 minute
19:30
Cercetarea judecătoreasă în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, a fost reluată. Se întâmplă după ce doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și-au dat demisia, anunță Procuratura Anticorupție (PA). Următoarea ședință, în cadrul căreia va fi examinată cererea de revizuire înaintată de Filat și apărătorii acestuia, este planificată pentru data de 27 mai, ora 10:00.
Acum 2 ore
18:00
Două persoane au fost ucise și alte zece rănite în urma unui atac cu cuțitul produs luni la orele prânzului la o școală primară din orașul Guixi din provincia Jiangxi, în estul Chinei, au anunțat autoritățile locale citate de Xinhua.
17:40
Noua sesizare vizând votul prin corespondență, depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) la Curtea Constituțională (CC), ar putea fi declarată inadmisibilă, anticipează doctorul în drept Nicolae Osmochescu și deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
17:40
Aproximativ 1 milion 770 de mii de persoane și 1 milion 215 mii de locuințe au fost recenzate până pe 19 mai, anunță Biroul Național de Statistică (BNS). Printre raioanele cu cele mai multe persoane și locuințe recenzate sunt Soroca, Ungheni și Anenii Noi. Cea mai mică pondere a persoanelor chestionate la recensământ se atestă în municipiile Chișinău și Bălți.
17:20
Cetățenii din Republica Moldova își vor putea investi economiile în Valori mobiliare de stat (VMS), un instrument alternativ depozitelor bancare sau banilor păstrați acasă. Valoarea minimă a unei hârtii mobiliare este 100 de lei și este cel mai sigur tip de investiție, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene. Funcționarul a mai precizat că în urma vânzării VMS-urilor, banii vor fi utilizați de către guvern pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare.
Acum 4 ore
16:40
Încasările din impozitele achitate pe veniturile obținute de la persoanele fizice care transmit în chirie bunuri imobile au crescut cu 32% în primele patru luni ale anului curent față de perioada similară a anului 2023 și constituie 22,7 milioane de lei, informează Serviciul Fiscal de Stat (SFS).
15:40
117 grădinițe din Chișinău își vor sista temporar activitatea pe timp de vară, pe o perioadă de la două săptămâni până la o lună, a anunțat șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 20 mai.
Acum 6 ore
15:00
Trupele ucrainene controlează încă aproximativ 60% din Vovceansk și luptă din casă în casă pentru a apăra orașul de frontieră din nord-estul regiunii Harkov de atacurile rusești, au declarat oficialii ucraineni, citați de Reuters. Capturarea Vovchansk ar fi cel mai semnificativ câștig al Moscovei de când a deschis un nou front în partea de nord a regiunii Harkov la începutul acestei luni.
14:40
Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care vor fi semnate mâine la Bruxelles, au o importanță maximă pentru țara noastră, susține expertul în politică externă a comunității WatchDog, Andrei Curăraru.
14:00
Consilierii municipali PAS din Chișinău îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, că ar fi contractat un șir de credite de la băncile comerciale în ultimii ani fără avizul Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Potrivit vicepreședintelui fracțiunii PAS în CMC, Sergiu Stoian, a fost înregistrat un denunț la Procuratura Generală pentru a fi investigate presupusele nereguli.
13:50
În Regatul Unit continuă războiul cultural, care n-a cunoscut nicio pauză din 2016 încoace, între partizanii și adversarii Brexitului, ieșirea definitivă al Mării Britanii din Uniunea Europeană. Problema pare să fi fost agravată, în 2016, anul Brexitului, și de felul aproape disprețuitor în care liderii UE l-au tratat pe premierul britanic de atunci David Cameron (care este și actualul ministru de Externe al Londrei). Dar o stranie schimbare a situației pare să aibă loc în relația Marii Britanii cu continentul.
Acum 8 ore
13:10
This summer, around 10,000 children in Chișinău will be spending their time at summer camps.
12:50
Circa 10 mii de copii se vor odihni în această vară în taberele de odihnă din Chișinău, iar peste 2400 de elevi vor fi scutiți de plata pentru biletelor, a anunțat șeful-adjunct la Direcția generală educație, tineret și sport din Chișinău, Andrei Pavaloi. Potrivit acestuia, din bugetul municipal vor fi alocați peste 35 de milioane de lei, pentru pregătirea taberelor, dar și pentru compensarea a 80% din costul biletelor de odihnă.
12:40
Sistemul de plăți instant MIA, lansat pe 12 martie în Republica Moldova, are deja peste 128.000 de utilizatori în toată țara, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM). Potrivit sursei, sistemul a fost utilizat, până în prezent, pentru transferarea a peste 200 de milioane de lei, în cadrul a aproximativ 200 de mii de tranzacții.
11:40
Intrarea la Grădina Zoologică din Chișinău va fi gratuită pe 1 iunie – când este marcată Ziua Internațională a Copiilor – pentru toți copiii. Anunțul a fost făcut de edilul Ion Ceban, în debutul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 20 mai.
11:20
Discuțiile dintre exponenții partidelor de opoziție declarate pro-ruse și politicieni declarați pro-europeni; Problemele care ar putea împiedica organizarea Conferinței de lansare a negocierilor de aderare; precum și impulsul semnării unui acord de cooperare în domeniul apărării și securității dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, sunt printre principalele teme abordate de presă.
Acum 12 ore
11:00
Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, ar urma să devină președinte interimar al Iranului, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează Reuters. Acesta, împreună cu alte două persoane - președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, fac parte dintr-un consiliu care vor organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile.
10:50
Șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut autorităților să permită Ucrainei să folosească armele franceze pe teritoriul Rusiei, scrie Ukrainskaia Pravda.
10:40
Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, primul vicepreședinte al Iranului, ar urma să devină, potrivit Constituției iraniene, președinte interimar, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează Reuters.Potrivit sursei, în calitate de președinte interimar, Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui.
10:20
Presa internațională descrie accidentul în care au murit președintele Iranului și alți oficiali aflați la bordul unui elicopter care s-a prăbușit ieri în munți. Publicațiile de la Kiev relatează despre ultimele evoluții ale războiului ruso-ucrainean, comentând situația extrem de complicată de pe linia frontului din estul Ucrainei. În vizorul presei europene rămâne starea de sănătate a premierului Slovaciei, internat în spital după ce a supraviețuit unui atentat săptămâna trecută. Lidia Petrenco a selectat câteva dintre cele mai importante articole dedicate acestor subiecte și vine cu detalii.
09:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de condoleanțe rudelor ucrainenilor uciși și răniți în urma atacurilor rusești cu rachete asupra unui obiect civil din regiunea Harkov, relatează Ukrinform.
09:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și parțiale din cinci localități din țară, care s-au desfășurat ieri. În patru dintre acestea, au fost aleși primari din primul tur. Este vorba de satele Sagaidac, raionul Cimișlia, Hănăsenii Noi, raionul Leova, Cotovscoe și Cairaclia din UTA Găgăuzia. De altă parte, în comuna Târnova, raionul Dondușeni, va avea loc turul doi de scrutin.
08:40
După ce Finlanda a anunțat că își va fortifica cei peste 1300 km de frontieră cu Rusia, iată că și Polonia, vecină cu enclava rusă Kaliningrad, anunță că va face același lucru.
07:50
Mai multe surse iraniene confirmă că președintele țării, Ebrahim Raisi, și ministrul de externe Hosein Amir Abdollahian au murit în urma unui într-un accident de elicopter, notează BBC.
07:10
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 mai.
Acum 24 ore
21:40
Pacea și unitatea pe continentul european au fost sărbătorite astăzi, în municipiul Bălți, unde, în Piața Vasile Alecsandri din oraș, au fost organizate un șir de activități culturale și interactive pentru toate vârstele. La dispoziția publicului au fost puse materiale informative despre proiectele de dezvoltare regională implementate în nordul țării cu sprijinul Uniunii Europene.
21:30
UPDATE: Comisia Electorală Centrală informează că la închiderea celor 13 secții de votare în localitățile unde au avut loc alegeri locale noi și parțiale, dreptul la vot a fost exercitat de către 4 014 alegători. În următoarele ore CEC va recepționa procesele verbale de totalizare a rezultatelor.
21:20
În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu, spun responsabilii în domeniu, dar ar fi nevoie de cel puțin 287. Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău și Bălți, în timp ce la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori
21:10
Cel puțin unsprezece persoane au murit, duminică, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, scrie news.ro.
20:40
Schimbare fundamentală în ancheta cu privire la asasinarea premierului Robert Fico. Ministrul de Interne, Matúš Šutaj Eštok, a informat că a fost înființată o echipă de anchetă și poliția examinează versiunea conform căreia atacatorul nu ar fi acționat de unul singur, transmite actuality.sk.
Ieri
16:20
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție la declarația publică emisă de Centrul de Resurse Juridice (CRJM) acum patru zile, în contextul demisiei judecătoarei Tatiana Răducanu, ca urmare a unei scrisori expediate de șefa PA, potrivit căreia magistrata „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.
15:20
UPDATE: Până la ora 15:00, la vot s-au prezentat, în total, 2839 de alegători, ceea ce reprezintă 26,3 % din numărul celor incluși pe listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
14:30
Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute, după o presupusă coliziune care a implicat o mică barcă cu motor și o navă de croazieră pe fluviul Dunărea, la nord de Budapesta, produsă sâmbătă seara, a anunțat poliția duminică, citată de Reuters.
13:20
Numărul persoanelor depistate cu cancer de piele în țara noastră este în continuă creștere, a declarat chirurgul-oncolog Ion Dascaliuc, la emisiunea „Sănătate pentru toți” de la Radio Moldova. Medicul a precizat că semnele bolii pot fi orice modificare, leziuni, alunițe care își modifică aspectul, dar și unele formațiuni care se dezvoltă pe piele.
12:40
În urma reuniunii Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care va avea loc pe 21 mai, la Bruxelles, ar urma să fie stabiliți pașii următori în parcursul european al țării noastre, a precizat pentru Moldova1, analistul politic Mihai Mogîldea.
12:30
UPDATE Până la ora 12:00 au votat 1795 de alegători, ceea ce reprezintă 16,7% din numărul celor înscriși pe listele electorale de bază. Procesul de vot decurge fără incidente.
11:50
There will be a celebration of peace and unity on the European continent today, starting at 2:00 PM in the Moldovan city of Bălți.
11:40
În noaptea de sâmbătă spre duminică Rusia a atacat Ucraina cu 37 de drone de atac Shahed. Acestea au fost lansat din regiunile Primorsko-Akhtarsk și Kursk. Toate aparatele de zbor au fost doborâte, a anunțat generalul-locotenent Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. În același timp, oficiali ruși au declarat duminică că Ucraina a tras nouă rachete ATACMS americane asupra Crimeei și a atacat regiuni rusești cu cel puțin 60 de drone, într-un atac major care a forțat o rafinărie de petrol din sudul Rusiei să își întrerupă activitatea, transmite Reuters.
10:30
Pacea și unitatea pe continentul european vor fi sărbătorite astăzi, începând cu ora 14.00, în municipiul Bălți, unde va fi inaugurat Orășelul European, anunță într-un comunicat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
10:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 19 mai.
10:00
Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 414 cetățeni sau 3,8 % dintre alegători, informează Comisia Electorală Centrală.
09:10
Peste 10 mii 760 de alegători sunt așteptați la cele 13 secții de votare organizate pentru alegerile locale noi și parțiale în nouă localități din țară. Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00.
18 mai 2024
21:20
Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sâmbătă așa-zisa „lege rusă”, ce vizează mass-media și care a declanșat săptămâni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.
20:30
Certurile și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie trecute sub covor, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că încercarea de a impune o viziune uniformă a stimulat frustrările și violențele, transmite Reuters.
20:10
Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).
19:20
Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană, relatează Reuters.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:10
Republica Moldova se află pe locul II la capitolul angajați în domeniul IT per cap de locuitor din Europa pentru al treilea an consecutiv, a anunțat pe rețelele de socializare, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
19:00
Ucraina va primi, în scurt timp, alte două miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru fortificarea capacității de apărare în fața armatei ruse, a anunțat secretarul American de stat, Antony Blinken. Între timp, în SUA, este tot mai aproape scrutinul prezidențial. Joe Biden și Donald Trump, principalii favoriți la funcția de candidați la președinția Statelor Unite se vor întâlni, față în față, în cadrul a două dezbateri televizate. Cei doi au convenit deja asupra zilelor și posturilor TV care vor găzdui confruntarea. Vremea extremă face victime în sudul continentului nord-american. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în urma unei furtuni violente în orașul Houston.
18:40
Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sâmbătă așa-zisa „lege rusă”, ce vizează mass-media și care a declanșat săptămâni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.
17:20
Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor ridicate din aprilie, susțin specialiștii. Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că recolta va fi mai mică, atât cantitativ, cât și calitativ.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.