"TRADIŢII DE PAŞTI" - o ediţie Domnească într-o zi Împărătească, la TVR MOLDOVA

TVR Moldova, 27 aprilie 2024 10:00

​Sărbătoarea Învierii Domnului este una dintre cele mai aşteptate, iar noi, echipa TVR Moldova şi invitaţii noştri speciali, ne-am adunat sa trăim bucuria sărbătorii prin cântec, rememorând o dată în plus tradiţiile de odinioară.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
12:50
Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, a declarat președintele Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.
Acum 15 minute
13:10
Primăria Municipiului Chișinău informează că pe 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special.
12:40
Un program interesant şi instructiv şi un stand naţional cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ce se va desfăşura în perioada 9–13 mai 2024. Ajuns la cea de-a XXXVI-a ediţie, Salone Internazionale del Libro di Torino e cel mai important târg de carte din Italia şi unul dintre cele mai relevante la nivel european.
Acum 30 minute
13:20
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, în cadrul Forumului preşedinţilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care s-a desfăşurat la Iaşi, că schimburile economice dintre România şi Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani.
Acum o oră
12:20
Doi inspectori vamali din cadrul Postului Cahul-Oancea al Biroului Vamal Sud au fost denunțați la CNA pentru pretinderea mijloacelor financiare ilicite în procesul de vămuire a mărfurilor de import și export.
12:10
Putem să stăm ceva mai liniștiți, după aprobarea sprijinului financiar de către Congresul american. Statele Unite se vor menține lider în ceea ce privește ajutorul Ucrainei, dar și în regiunea flancului Estic al NATO, inclusiv vizavi de România.
Acum 2 ore
11:50
Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris! El a obținut patru victorii la turneul de calificare de la Istanbul în categoria de greutate 67 kg, cu croatul Dominik Etlinger (medaliat cu bronz la JE 2015 și bronz la CE 2019), egipteanul Mohamed Ibrahim Ibrahi, elvețianul Andreas Vetsch și germanul Etienne Kinsinger (participant la JO de la Tokyo).
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 10 mai 2024. Subiectul „Industria vinului din Republica Moldova”
11:20
Fosta profesoară Alyona Alyona și partenerul ei Jerry Heil, favoriţi la Eurovision, își folosesc piesa cu care reprezintă Ucraina, „Teresa & Maria” pentru a ajuta copiii care și-au pierdut copilăria.
11:10
Șefa statului a menționat că a fost o adevărată bucurie ca, de Ziua Europei, Moldova să aibă un oaspete special - pe Comisarul European pentru Buget și Administrare, Johannes Hahn.
Acum 4 ore
10:50
Vizita comisarului european Johannes Hahn la Chișinău de Ziua Europei, declarațiile făcute privind începerea negocierilor pe capitole cu UE, dar și controversele legate de ziua de 9 Mai și situația privind războiul din Ucraina vor fi puse în dezbatere de jurnalistul Mădălin Necșuțu cu invitații săi: analistul politic, Anatol Țăranu și președintele CUB, Igor Munteanu.
10:40
Relațiile moldo-croate și sprijinul acordat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova au fost abordate, la Chișinău, de către viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul întrevederii cu Marija Kapitanovič, Ambasadoarea Croației în Republica Moldova și România.
10:20
Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii.
10:10
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, transmite Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
09:50
Prim-ministrul Dorin Recean a participat, astăzi, la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Premierul a invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile Guvernului pentru a crea un climat investițional favorabil, transmite un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.
09:40
Dronele ucrainene, potrivit unor date neconfirmate încă oficial, au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Kaluga. Atacul a fost anunțat de publicația rusă SHOT și de cel puțin alte două canale Telegram rusești, potrivit BBC.
09:30
Astăzi, 10 mai, creștinii ortodocși cinstesc o mare sărbătoare, anume Izvorul Tămăduirii.
09:20
Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară. O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei.
09:10
Segmentul proeuropean și proromânesc a obținut victorie la 9 mai. Numărul persoanelor care au sărbătorit Ziua Europei a fost mai mare decât numărul celor care au marcat Ziua Victoriei. Opinia aparține istoricilor Octavian Țîcu și Andrei Cușco, potrivit cărora Republica Moldova a demonstrat încă o dată că este majoritar proeuropeană. Istoricii mai spun că marșurile organizate de partidele proruse la Chișinău au demonstrat să forțele pro-Kremlin sunt divizate și nu sunt capabile să consolideze societatea, notează IPN.
Acum 6 ore
08:50
Politica președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce privește naționalitatea și limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenției de stat TASS, în care face, sarcastic, comparații cu nazismul, o narațiune propagandistică folosită și în cazul invadării Ucrainei în 2022.
08:40
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
08:20
Ieri, 9 mai, când a fost celebrată Ziua Europei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
08:10
Soprana Violeta Botezatu este invitata noului interviu la emisiunea „Dialoguri Colorate”.
07:50
De 9 mai se face diferența între două lumi. Una care aduce pace, prosperitate, valori democrative și o lume care aduce regimuri autoritare și război. Și asta pe parcursul istoriei, nu doar în sec 21”, a declarat istoricul și rectorul USM Igor Șarov, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
07:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi, 10 mai, o vreme cu temperaturi în urcare față de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, fără precipitații, iar vântul va sufla moderat, cu viteza de 18 km/oră, din direcția sud-est.
Acum 24 ore
23:10
În contextul evenimentelor care au avut loc la 9 mai în Chișinău, dar și în țară, Poliția a fost la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere. În urma acțiunilor desfășurate, mai multe persoane au fost sancționate.
22:50
Prim-ministrul Dorin Recean a participat, astăzi, la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Premierul a invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile Guvernului pentru a crea un climat investițional favorabil, informează Guvernul R. Moldova.
22:30
Președinta Maia Sandu a avut astăzi o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. În cadrul discuției, șefa statului și-a confirmat participarea la Summitul pentru Pace în Ucraina, găzduit de Elveția în orașul Lucerna, în perioada 15-16 iunie 2024.
22:10
După ce și-a asigurat titlul în campionatul național de fotbal feminin, gruparea Agarista a cucerit și trofeul din Cupa Republicii Moldova. Echipa din Anenii Noi a înregistrat o victorie categorică în finala competiției.
21:50
Naționala de minifotbal a Republicii Moldova a debutat victorios la Socca EuroCup 2024, turneu organizat la Chișinău. "Tricolorii" au avut câștig de cauză în bătălia cu Portugalia. Astăzi, ei au un nou duel, în care vor întâlni reprezentativa Turciei
21:30
Canoiștii Mihai Chihaia și Oleg Tarnovschi și-au adjudecat bronzul la Cupa Mondială din Ungaria. Tandemul din Republica Moldova s-a făcut remarcat pe distanța de 500 de metri.
21:10
Reprezentanţii unor partide pro-ruse au organizat, astăzi la Chişinău, un marş dedicat Zilei Victoriei, ce a amintit de înfrângerea Germaniei naziste. Oamenii au purtat uniforme militare sovietice şi au interpretat câtece de propagandă ruseşti, iar mulţi dintre ei aveau în piept panglica bicoloră, interzisă prin lege în Republica Moldova, sau chiar steagul federaţiei ruse. În fruntea lor era fostul preşedinte Igor Dodon, alături de alţi socialişti. În acest an li s-au alăturat deputaţi neafiliaţi şi lideri din anturajul condamnatului penal Ilan Şor. La un moment dat, cele două tabere s-au luat la harţă.
20:50
1Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, însoţită de fugarul penal Ilan Şor şi de neafiliata Marina Tauber, au admirat astăzi tancurile Kremlinului, de la una dintre tribunele din Piaţa Roşie din Moscova. Într-o postare video de pe reţelele de socializare, Guţul spune că participă la paradă la invitaţia lui Putin şi că reprezintă regiunea găgăuză şi chiar întreaga Republică Moldova. Experţii politici de la Chişinău spun că în acest fel Guţul îşi exprimă susţinerea pentru războiul din Ucraina, motiv pentru care ar trebui să răspundă penal în faţa legii.
20:30
Tot astăzi, de Ziua Europei şi de Ziua comemorării eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, zeci de semnatari ai Declarației de independență a Republicii Moldova, istorici, profesori şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au luat parte la un miting împotriva noilor forme de fascism şi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toţii au cerut pace pe continent şi în lume.
20:10
Se împlinesc 79 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, unul dintre cele mai sângeroase, care a curmat milioane de vieţi. Cu flori şi fotografiile celor care au luptat pentru a aduce pacea în ţară, zeci de oameni au venit să se reculeagă la Complexul "Eternitate" din Chişinău.
19:50
În multe localităţi din Republica Moldova, oamenii cunosc din auzite ce înseamnă Uniunea Europeană. De obicei, se informează de la radio sau le povestesc rudele plecate peste hotare. Cum arată Uniunea Europeană în opinia locuitorilor câtorva sate din Republica Moldova şi ce ar vrea să schimbe în viaţa lor de zi cu zi aflaţi în reporajul ce urmează.
19:30
Mii de oameni au venit să marcheze Ziua Europei în centrul capitalei Republicii Moldova. S-au distrat în "Orăşelul European", au gustat din bucate tradiţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, au participat la jocuri educative şi au primit cadouri. La unele standuri chiar s-au format cozi şi toţi vizitatorii au plecat acasă cu materiale informative despre avantajele integrării europene.
19:10
Concert dedicat Zilei Europei 2024: Europa ești TU!
18:50
Republica Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. Acest lucru s-ar putea întâmpla în aproximativ o lună, dacă autorităţile de la Chişinău îşi vor face temele, afirmă preşedintele Maia Sandu. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic, ne explică Svetlana Gore.
18:30
Astăzi este Ziua Europei, o zi în care sărbătorim libertatea, unitatea şi aniversăm semnarea declaraţiei Shuman, din 9 mai 1950, care a pus bazele Uniunii Europene. Ziua Europei este celebrată și la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sub sloganul "Europa eşti tu". La evenimentul de deschidere a Orăşelului European a participat şi comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.Oficialul European a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030.
18:30
Şirul evenimentelor organizate de Ziua Europei continuă şi la această oră cu un concert sub genericul "Tango Interbelic Românesc".
18:10
Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat joi de cotidianul Rzeczpospolita că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de situaţie neprevăzută sau de război şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru.
17:50
Procesul rapid de dezinflaţie ne-a ajutat să aliniem politica de dobândă monetară şi sperăm că, prin finanţare ieftină pentru companii şi populaţie, vom înregistra o creştere a cererii interne, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului "CFA CEE Investment Conference".
17:20
Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord să retragă militarii şi poliţiştii de frontieră ruşi din diferite părţi ale Armeniei la cererea Erevanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat joi de agenţia rusă Interfax, relatează Reuters.
17:10
Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Europei, sărbătorită astăzi, 9 mai.
16:50
Postul TVR MOLDOVA a fost prezent cu un stand în cadrul echipei România, aflată astăzi, 9 mai, în Orășelul European din PMAN.
16:40
Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova și de Republica Moldova a fost scos la licitația de proiectare și execuție. Este practic și primul lot montan din A8 scos la licitație.
16:20
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ''fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles'' şi, în vreme ce "visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună" este apărat "cu arma în mână" în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă, transmite Agerpres.
16:20
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, afirmă că, în acest moment, Rusia ”nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO, dar război hibrid total e declanşat împotriva noastră”.
16:10
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ''fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles'' şi, în vreme ce "visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună" este apărat "cu arma în mână" în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă, transmite Agerpres.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.