Nicola Ciucă, mesaj de Ziua Europei: Pe linia frontului din Ucraina, visul european este apărat cu arma în mână de ambiţiile imperialiste ale regimului autoritar de la Moscova

TVR Moldova, 9 mai 2024 16:10

Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ''fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles'' şi, în vreme ce "visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună" este apărat "cu arma în mână" în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă, transmite Agerpres.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
19:10
Şoferii din Chişinău vor trebui să se înarmeze cu răbdare, în următoarele zile, şi să-şi revizuiască traseele. Mai multe străzi vor fi închise, de mâine până în 24 mai, în legătură cu desfăşurarea Congresului Curţilor Constituţionale Europene, ce va avea loc în municipiu.
Acum 15 minute
19:30
În Republica Moldova se nasc tot mai puţini copii. Asta arată datele Biroului Naţional de Statistică, potrivit căruia, anul trecut, natalitatea a scăzut cu aproximativ 11 la sută în comparaţie cu 2022. Exodul tinerilor şi numărul mare de cupluri infertile sunt printre cauzele principale, susţin specialiştii.
Acum 30 minute
18:50
Tragedie într-un sat din raionul Drochia. Directoarea unui gimnaziu, în vârstă de 38 de ani, a fost găsită fără viaţă în sala de sport. Urmeză informaţii cu puternic impact emoţional.
Acum o oră
19:50
Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană au dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate dar şi la obţinerea unui loc de trai. Cel puțin asta arată o monitorizare realizată de Biroul ONU pentru Drepturile Omului, realizată pe un eșantion de aproape 1 500 de refugiaţi, aflați în Republica Moldova. Studiul mai arată că refugiaţii de etnie romă au semnalizat cazuri de discriminare în societate.
18:30
Şase persoane, între care trei membri ai Comisiei medicale a conducătorilor auto din Ialoveni, sunt anchetate de CNA pentru fapte de corupţie.
Acum 2 ore
18:10
De Ziua Internațională a Copilului, intrarea la Grădina Zoologică va fi gratuită pentru cei mici. Anunțul a fost făcut astăzi de edilul capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Municipiului Chișinău, transmite Moldpres.
17:50
Se anunță primul hit al verii. Tania Turtureanu și Mahaya lucrează împreună la o piesă, care, speră ei, să fie una de mare succes. Cum e munca în culise, a văzut colega noastră Andreea Iriciuc.
17:40
La sediul Poliției de Frontieră a avut loc evenimentul oficial de prezentare a bunurilor achiziționate cu sprijinul financiar al Guvernului Republicii Italia. Aceste achiziții au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de protecție și incluziune socio-economică a refugiaților ucraineni, a resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazdă din Moldova / Strengthening capacities for protection and socioeconomic inclusion of Ukrainian refugees, third country nationals and host communities in Moldova”, informează Poliția de Frontieră.
17:20
Fiecare colaborare cu artiștii de peste Prut reprezintă nu doar un dialog cultural, ci și un schimb de idei și viziuni creative. Pictorița de peste Prut, Elena Nicoleta Albu și-a expus de curând pânzele la Muzeul Național de Artă al Moldovei și ne invită să vizităm expoziția „Spectrosthesia”. Tablourile au atras atenția publicului, pentru că reprezintă o simbioză dintre muzică și pictură. Cum i-a reușit pictoriței să îmbine arta vizuală cu cea muzicală, aflăm din următorul reportaj.
Acum 4 ore
17:10
Ministerul Apărării informează că în perioada mai-iulie, curent, tehnica militară din dotarea unor unități ale Armatei Naționale se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare.
16:50
Pe 2 iunie, la Teatrul verde, vor răsuna piese celebre din repertoriul formațiilor „Beatles”, „Metallica”, „Queen”, „Kiss”, „Scorpions” și altele, toate interpretate la nai. Alături de „The Crazy Orchestra”, îndrăgitul naist Constantin Moscovici invită pe toată lumea la a doua ediție a proiectului „Pan-flute Sympho Rock”. Astăzi, artistul a ajuns în studioul Telematinal, cu mai multe detalii despre eveniment. Bună dimineața și bine ați venit.
16:40
În fiecare an, la data de 20 Mai este marcată Ziua mondială a albinelor. Albinele joacă un rol crucial în creșterea randamentului culturilor şi promovarea siguranței alimentare, precum și în atenuarea schimbărilor climatice și a conservării mediului.
16:20
ALEXANDRU FOSA, jurnalist, vicepreședinte al Asociației Presei Sportive din Republica Moldova ne-a spus ce înseamnă pentru presa noastră să fie reflectată și la asemenea evenimente.
16:10
Peste o sută de instituții de educație preșcolară din orașul Chișinău și suburbiile capitalei își vor sista temporar activitatea pentru o perioadă de la două săptămâni până la o lună. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, care a precizat că cele mai multe dintre ele se închide în luna iulie, decizia fiind motivată de frecvența scăzută a copiilor. Copiii care nu vor merge în vacanță vor putea frecventa grădinițele din vecinătate, transmite IPN.
16:00
Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii trecute. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din capitală, Vladimir Bolocan, la ședința operativă a serviciilor municipale, informează Moldpres.
15:50
Începem o nouă săptămână, alături de „Tele MATINAL". De luni până vineri, dăm startul dimineților deosebite, cu informații actuale, din diferite domenii, premiere muzicale și invitați aleși. Să vedem care au fost momentele cele mai memorabile.
15:50
Curtea Penală Internațională vrea mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru liderul Hamas Yahya Sinwar, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității Afirmațiile îi aparțin procurorului-șef al instanței, Karim Khan, făcute la CNN, relatează tvrinfo.ro.
15:40
Reprezentanții Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliu municipal Chișinău au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală cu privire la creditele accesate de către Primăria capitalei. Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a declarat într-un briefing că primarul Ion Ceban a îndatorat orașul cu 1,5 miliarde de lei, peste 700 de milioane de lei fiind luate în credit fără o decizie a CMC.
15:20
O țară trebuie să aibă capacitatea de a se apăra chiar dacă nu este membra unei alianțe sau a unui bloc militar. Este declarația ambasadorului Danemarcei în Republica Moldova, Soren Jensen, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
Acum 6 ore
15:10
Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat luni că au doborât 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui nou atac nocturn, informează AFP, scrie Agerpres.ro
15:10
De peste zece ani, țintește obiectivele, la propriu, cât și la figurat. E vorba despre Ana Dulce, prima sportivă din Republica Moldova care s-a remarcat la Campionatul European de Tir și ne va reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Cum este se obțină performanța la tragerea la tir din pistol cu aer comprimat și cum te ajută acest sport să-ți cizelezi caracterul, aflăm din reportajul realizat de colegul nostru Alexandru Leahu.
15:00
„Ministerul Justiției este instituția care coordonează realizarea măsurilor incluse în Planul național pentru aderare pe acest capitol. Începând cu februarie 2023, au avut loc sesiuni explicative din partea Comisiei Europene privind screening-ul legislativ. Urmează ca R. Moldova să facă o evaluare a legislației naționale și să fie adoptat un plan de acțiune în privința părții netranspuse, care va fi prezentat Comisiei Europene. Ulterior, într-un proces de coordonare foarte coerent și consecvent, se va transpune gradual legislația Uniunii Europene în dreptul intern al Republicii Moldova,” a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru într-un interviu acordat Moldpres.
14:50
În perioada 13-18 mai, șeful adjunct al IGP, Lilian Carabeț a participat la prima reuniune de nivel înalt a proiectului EMERALD, organizată în San Diego, SUA.
14:40
În anul 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în contextul marcării Zilei Naționale a Albinei, transmite MOLDPRES.
14:20
Fondatorii posturilor „Gold TV”, „MBC” și „Drive FM” au fost sancționați cu 65 000 de lei pentru întreruperea nemotivată a activității pentru o perioadă mai mare de 10 zile, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului. În același timp, furnizorul postului „Cotidianul TV-CTV”, a fost amendat cu 5 000 de lei, pentru neprezentarea înregistrărilor programelor.
14:10
Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene de inspirație rusească privind “agenții străini” ar putea fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, conform unui nou proiect de lege care urmează să fie prezentat Congresului SUA și consultat de Politico Europe.
13:50
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat satul Petrunea din raionul Glodeni, localitate căreia România i-a oferit sprijin în valoare de peste 3 milioane de lei moldovenești.
13:40
Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 44,4 milioane de tone metrice, comparativ cu 44,6 milioane de tone în perioada similară a sezonului anterior, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters, scrie Agerpres.ro
13:30
Într-o societate de consum, bolile endocrine au un impact destul de sever, iar alimentația sănătoasă este o adevărată provocare. Republica Moldova se află într-o zonă endemică nefavorabilă, care se caracterizează prin insuficienţă de iod. Respectiv, bolile glandei tiroide sunt în creştere permanentă. Anual, pe 25 mai este marcată Ziua Mondială a Glandei Tiroide. Prevenirea şi tratamentul bolilor provocate de glanda tiroidă sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
13:20
Poliția Republicii Moldova anunță că 26 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul mijlocului de transport în acest weekend, după ce au fost depistați în stare de ebrietate.
Acum 8 ore
13:10
Președintele Comisiei Medicale a conducătorilor de autovehicule din or. Ialoveni, secretara comisiei, medicul psihiatru și trei intermediari sunt cercetați de CNA și procurori pentru corupere sistemică.
12:50
La doar câteva săptămâni de la începerea lucrărilor de reparare a încăperilor din subsoluri, în mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece.
12:40
În această săptămână, echipele mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite locuitorilor din raioanele Căușeni și Nisporeni. Consultațiile vor fi acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), informează MOLDPRES.
12:20
Republica Moldova va semna Acordul-cadrul privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru aprobarea semnării acestui document.
12:10
Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024, arată un comunicat al SFS,
12:10
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţurile la carburanţi valabile pentru ziua de 21 mai 2024.
11:50
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat Hotărârea privind aprobarea formei și conținutului unor formulare tipizate aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule și instrucțiunilor privind completarea acestora.
11:40
În perioada 21-24 mai curent, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din Chișinău, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
11:20
În noaptea zilei de 20 mai 2024, pompierii dinChișinău au fost solicitați pentru a stinge flăcările, care au cuprins două remorci.
Acum 12 ore
11:10
În localitățile Sagaidac din raionul Cimișlia și în Hănăsenii Noi din raionul Leova primarii au fost aleși duminică din primul tur. De asemenea, au fost aleși și primarii din Cotovscoe și Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, acolo fiind înregistrat câte un singur candidat. În satul Târnova din raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț în raionul Strășeni peste 2 săptămâni va fi organizat turul II, transmite IPN.
10:50
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale.
10:40
În primul trimestru al acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 921,8 milioane dolari, ceea cu e 14% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023.
10:20
În perioada 14 – 19 mai 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 655,7 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 112,9 %, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 13,3 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 113,5%.
10:10
Londra a permis Kievului să lovească ținte din peninsula Crimeea cu arme britanice, după cum a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Mai mult, acesta a cerut Germaniei și altor aliați ai Ucrainei să permită Kievului să lovească ținte din Crimeea cu armamentul furnizat de Occident.
10:00
Poliția Republicii Moldova atenționează că, în legătură cu executarea lucrărilor de reparație pe bd. Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între străzile Petru Zadnipru și Profesor Ion Dumeniuc, de astăzi și până la 10 iunie, traficul rutier va fi suspendat parțial pe benzi.
09:50
Serviciul Fiscal de Stat informează că în rezultatul acțiunilor întreprinse în primele 4 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 8 623 contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, cu 17,6% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.
09:40
Vladislav Ursu a obținut cota de participare la Olimpiada de Vară de la Paris, după ce s-a calificat în finala turneului preolimpic de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, la proba individual, informează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
09:30
Parlamentul de la Chişinău a decis pe 16 mai că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la UE vor avea loc în toamnă, pe 20 octombrie.
09:20
Cazurile au fost înregistrate la postul vamal Aeroport Internațional Chișinău, în cadrul controlului de specialitate a pasagerilor și bagajelor acestora de la ruta Istanbul - Chișinău, informează Serviciul Vamal al R. Moldova.
09:10
În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu, spun responsabilii în domeniu, dar ar fi nevoie de cel puțin 287. Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău și Bălți, în timp ce la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.