Decizie fără precedent: Concurentul olandez Joost Klein, unul dintre favoriți, a fost dat afară din finala Eurovision

Radio Chisinau, 11 mai 2024 16:40

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deși scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters, transmite News.ro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 4 ore
20:20
Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție prin care data de 11 iulie este declarată Ziua internațională de comemorare a genocidului de la Srebrenica, din Bosnia și Herțegovina, în pofida opoziției Belgradului, transmite AFP, scrie G4Media.
20:00
La 9 iunie a.c. au loc alegerile pentru Parlamentul European, cetățenii români fiind invitați să își aleagă cei 33 de membri din România în Parlamentul European.
19:50
Te preocupă sănătatea creierului? Dacă simți că provocările de la locul de muncă te epuizează și vrei să îmbunătățești concentrarea, energia și vitalitatea, este important să asiguri corpului vitaminele și mineralele esențiale. Doar așa, performanța ta fizică și mintală pot atinge cel mai înalt nivel, iar tu vei fi în cea mai bună formă și îți vei folosi potențialul maxim, scrie News.ro.
19:45
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Victor Chirilă, Ambasadorul țării noastre la București, și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, noutățile celei de-a 17-ea ediții a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, la care Republica Moldova este, pentru prima dată, țară invitată de onoare, informează Moldpres.
19:35
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Victor Chirilă, Ambasadorul țării noastre la București, și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, noutățile celei de-a 17-ea ediții a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, la care Republica Moldova este, pentru prima dată, țară invitată de onoare, informează Moldpres.
19:15
Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancțiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE, transmite Agerpres.
Acum 6 ore
18:55
Țările din „Triunghiul de la Weimar” - Germania, Polonia și Franța - au convenit să acorde ajutor Republicii Moldova în vederea consolidării capacității sale de securitate și apărare, relatează Europa Liberă.
18:35
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a primit echipament IT pentru a sprijini integrarea refugiaților ucraineni pe piața muncii din Moldova. Potrivit Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, echipamentul donat, în valoare de 38 de mii de dolari, are drept scop sporirea capacităților operaționale ale ANOFM de a răspunde nevoilor comunității, de a susține și integra refugiații ucraineni pe piața muncii din Moldova, transmite IPN.
18:20
Peste 2 000 de locuri de muncă vor fi propuse la un târg desfășurat pe 29 mai în capitală. Evenimentul este organizat de Direcția generală ocuparea forței de muncă a municipiului Chișinău, subdiviziune teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), informează Moldpres.
18:00
Taberele de odihnă pentru copii sunt suprasolicitate în perioada estivală. De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj important către părinții care au decis să-și ducă copii la taberele de vară. 
17:40
Aflat într-o vizită de lucru la București, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut o întrevedere cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, transmite Ministerul Energiei. 
17:25
Beijingul a afirmat joi că exercițiile militare chineze în jurul Taiwanului sunt un "avertisment serios" pentru separatiștii din insula independentă de facto față de China, transmite AFP, scrie Agerpres.
Acum 8 ore
17:05
După mai bine de un an de lucru, cupola Circului de Stat din Chișinău a fost complet restaurată și acum este iluminată în mod artistic pe timp de noapte. Fațada vitrificată a clădirii principale a fost înlocuită. Lucrările au făcut parte din prima fază de restaurare și conservare a clădirii, rezultatele căreia au fost anunțate la o conferință de presă, transmite IPN.
16:45
În mediul online circulă informații precum că Statul Israel ar urma să introducă vize electronice pentru cetățenii Republicii Moldova începând cu 1 iunie 2024. Aceste informații nu corespund adevărului. Între cele două state nu au fost introduse modificări în regimul de călătorie pentru cetățenii moldoveni, informează MAE.
16:30
Astăzi, în cadrul ședinței Plenului CSM au fost selectați 24 de candidați la funcția de judecător în instanțele de fond naționale, ce urmează a fi propuși spre numire Președintelui țării.
16:15
România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene. Și sunt vizibile progresele acestor două țări pe calea reformelor, dar acest drum nu e deloc ușor. Despre aceasta a declarat președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum, care se desfășoară la București, transmite IPN.
15:55
Consiliul Superior al Procurorilor urmează să examineze vineri dosarele depuse în concurs de către pretendenții la funcția de procuror general. Chestiunea se regăsește pe ordinea de zi a ședinței CSP, anunțată pentru ora 09.00, transmite IPN.
15:40
Serviciul Vamal a primit o donație din partea Japan Tobacco International (JTI), ce include trei câini de serviciu și o căsuță modulară destinată echipelor canine, care va fi amplasată în postul vamal Costești, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal.
15:20
Exportul de produse agricole din Rep. Moldova în Marea Britanie va fi scutit de taxe în următorii cinci ani, potrivit unui protocol la acordul de liberalizare a comerțului dintre cele două țări, semnat astăzi la Chișinău. Documentul prevede și extinderea numărului de produse care vor putea fi exportate în Regatul Unit de către antreprenorii moldoveni, transmite Radio Chișinău.
Acum 12 ore
15:00
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
14:45
Oficiali de rang înalt din Ucraina, Rep. Moldova și România, dar și experți din Europa și de peste ocean discută în aceste zile la București în cadrul unui Forum internațional despre securitatea și dezvoltarea regiunii Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a ținut un discurs despre integrarea europeană a Rep. Moldova și Ucrainei, iar premierul Dorin Recean s-a adresat participanților prin video conferință și a vorbit despre impactul războiului de agresiune al Rusiei în țara vecină, transmite Radio Chișinău.
14:20
Procuratura Generală a Republicii Moldova a găzduit astăzi vizita oficială a Președintei Comisiei de la Veneția, doamna Claire Bazy – Malaurie. La întrevedere au participat domnul Ion Munteanu, Procuror General interimar, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), domnul Dumitru Obadă, și membrii CSP din rândul procurorilor, informează Procuratura Generală a Republicii Moldova.
14:00
Progresele Republicii Moldova în procesul de implementare a acquis-ului comunitar în domeniul energetic, dar și prioritățile politicilor Uniunii Europene, sunt discutate joi, 23 mai 2024, la Bruxelles, în cadrul unei sesiuni de screening explicativ, desfășurat în format hybrid. Delegația țării noastre la Belgia este reprezentată de șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian, secretara de Stat a ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, precum și experți locali. De asemenea, discuțiilor s-au alăturat, în format online, de la Chișinău, membrii grupului de lucru responsabili de transpunerea completă a legislației UE, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
14:00
Astăzi, militarii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială “Fulger” execută salturi demonstrative cu parașuta din aeronava AN-2 în vecinătatea satului Coșcodeni, raionul Sîngerei, baștina parașutistului român, general maior Grigore Baștan, transmite Ministerul Apărării.
13:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 24 mai.
13:20
Situația presei din Rep. Moldova este discutată astăzi la Chișinău în cadrul Forumului de Politici Media. Adresându-se participanților printr-un mesaj video, premierul Dorin Recean a declarat că „este esențială combaterea dezinformării și propagandei ruse care subminează pacea și stabilitatea în țara noastră”. Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a accentuat rolul unei mass-medii libere și independente în dezvoltarea democratică a Rep. Moldova și a subliniat, în acest sens, că este important ca postul public de televiziune și Consiliul Audiovizualului să-și păstreze independența și autonomia, informează Radio Chișinău.
13:05
Șeful Direcției Principale de Comunicații a Forțelor Armate ruse, generalul-locotenent Vadim Șamarin, a fost arestat, a anunțat cotidianul rus Kommersant joi dimineață. Șamarin, adjunctul șefului Statului Major General Valeri Gherasimov, este suspectat de luare de mită, scrie Reuters, care citează Interfax.
12:50
Produsele electrocasnice vândute în Republica Moldova vor afișa eticheta energetică de tip nou, cu informații despre clasa energetică a produsului și consumul de energie electrică. Noile Regulamente privind cerințele de etichetare energetică a unor produse cu impact energetic au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial transmite MOLDPRES.
12:30
Republica Moldova se află pe locul patru în Europa și pe locul 9 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză, potrivit unui studiu realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie.
12:15
Oficialii de la Chișinău și din SUA discută în aceste zile despre o posibilă vizită în Republica Moldova a Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022.
11:55
Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înainte de ședința de Guvern, un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova, declarând că „planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat”.
11:40
Guvernul de la Viena va oferi R. Moldova un grant de 2 000 000 de euro, bani care vor fi folosiți pentru noul program țintit de reducere a sărăciei, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care se află într-o vizită în Austria.
11:20
Interpreta de muzică folk, folclorista și autoarea emisiunii ”Dor de izvor” , de la Radio România Chișinău, Maria Mocanu, invită publicul la lansarea volumului omonim care va avea loc astăzi, începând cu ora 15:00, la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu”. Cartea adună o selecție de interviuri cu mari personalități din domeniul culturii, de pe ambele maluri ale Prutului, realizate la microfonul Radio România Chișinău timp de 12 ani de activitate, după cum a mărturisit autoarea, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”.
11:00
O expoziție de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare va fi prezentată în scuarul Parlamentului. Autorul lucrărilor este pictorul Alexandru Placinta, originar din Ungheni, cunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, realizate în stil umoristic și ironic.
10:45
Norvegia va restricționa și mai mult accesul pentru turiștii ruși în contextul războiului declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei și va interzice intrarea pe teritoriul său pentru aproape toți cetățenii ruși, a anunțat Ministerul Justiției al acestui stat nordic, informează joi agenția Reuters, citată de Agerpres.
10:30
10:10
Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 19 lei și 11 bani pentru un euro, în scădere cu șapte bani, transmite MOLDPRES.
Acum 24 ore
09:55
Deschide.md publică un editorial semnat de analistul politic Mihai Isac despre Parteneriatul de securitate cu Uniunea Europeană, semnat de Rep. Moldova zilele trecute  la Bruxelles. ”R. Moldova, membru cu drepturi depline în corul de securitate european” titrează autorul. Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE, un astfel de document putând deveni un model pentru acorduri similare încheiate cu alte state din vecinătatea blocului comunitar, indiferent dacă aceste state vor să devină membre cu drepturi depline ale UE ori nu.
09:40
Promovarea, sprijinirea și protejarea științelor, a cercetării științifice, a învățământului superior și a culturii, sunt obiectivele comune pentru Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Științe Juridice din România (AȘJR), informează MOLDPRES.
09:15
În luna aprilie 2024, conform datelor preliminare din statisticile vamale ale regiunii transnistrene, s-a atestat o creștere cu 22% a „exporturilor” de mărfuri din regiune.
09:00
Parlamentul marchează 33 de ani de activitate. În această perioadă, forul legislativ a adoptat 12 986 de acte normative și s-a întrunit în 1 895 de ședințe.
08:40
În perioada 23-24 mai, la București are loc cea de-a opta ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” – o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite state, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Evenimentul este organizat de „New Strategy Centre”, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale din România.
08:25
Sunt șanse mari ca Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie. O spune directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Potrivit lui Groza, există disponibilitate politică din partea statelor membre ca negocierile de aderare să fie demarate cât mai curând. În același context, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, spune că, deși reformele în Republica Moldova nu au viteza pe care și-o doresc cetățenii, țara se dezvoltă și merită să înceapă negocierile de aderare, notează IPN.
08:00
Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) a împlinit ieri, 22 Mai. un an de la înființarea sa. Misiunea acordă sprijin autorităților din Republica Moldova în construirea și consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea manipulării și interferenței informaționale străine (FIMI).
Ieri
21:05
Țările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecție„ a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianței militare, a declarat miercuri secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, citat de POLITICO.
20:45
Estonia, Țările de Jos, Republica Cehă și Suedia pledează pentru sancțiuni împotriva Georgiei ca răspuns la adoptarea de către guvernul său a controversatei legi a „agenților străini”, pe model rusesc, a informat Financial Times (FT), citând surse oficiale.
20:05
Administratorii a 13 companii au încheiat contracte de finanțare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), pentru a obține granturi din partea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3,3 milioane de lei, în timp ce valoarea totală a investițiilor în economie se ridică la 8 milioane de lei, transmite MOLDPRES.
19:45
Ministrul ucrainean al Sportului, Matviy Bidnyi, le-a spus sportivilor din țara sa să își păstreze calmul și să nu acorde nicio atenție provocărilor din partea rușilor la Jocurile Olimpice din această vară, relatează The Guardian.
19:25
Procesul de recepționare a cererilor pentru granturile oferite în cadrul primului apel al proiectului AGGRI s-a încheiat. Anunțăm că, în perioada 15 ianuarie - 17 mai 2024, au fost depuse 31 de dosare de solicitare a granturilor de către fermierii din sectorul zootehnic, specializați în creșterea bovinelor pentru lapte. Valoarea totală a granturilor solicitate depășește 21 milioane dolari SUA , iar valoarea totală a investițiilor propuse se ridică la peste 47 milioane de SUA.
19:25
Ministerul Sănătății anunță, în premieră, despre crearea Serviciului de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar, care va fi funcțional începând cu 1 iunie curent.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.