„În inima naționalei”, la Chișinău

Moldova1, 11 mai 2024 13:10

„În inima naționalei", filmul dedicat calificării echipei României la EURO 2024, a fost lansat și la Chișinău. La eveniment au participat personaje importante din fotbalul românesc, dar și din cel moldovenesc.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
22:00
Președintele Ebrahim Raisi a fost înmormântat, joi, în orașul sfânt iranian Mashhad. Zeci de mii de oameni, oficiali militari și guvernamentali iranieni, precum și clerici de rang înalt au participat la funeralii. Raisi a murit duminică într-un accident de elicopter, scrie Europa Liberă.
Acum o oră
21:40
Conservarea și restaurarea Circului din Chișinău s-a încheiat, după mai bine de un an de lucrări. Cupola a fost complet restaurată și iluminată pe timp de noapte, iar fațada vitrificată a clădirii a fost înlocuită. Chiar și așa, Circul va rămâne în continuare cu ușile închise. Autoritățile trebuie să identifice 11 milioane de euro pentru a putea repara integral edificiul inclus în lista celor mai bune structuri arhitecturale din Europa.
21:30
Până la sfârșitul acestui an, mai multe persoane deținute în penitenciarele din stânga Nistrului ar putea fi eliberate. Deși a evitat să dea nume, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat la Jurnal TV că discuțiile cu Tiraspolul sunt mai temperate în ultima perioadă. Cu toate acestea, a spus oficialul, Chișinăul mizează pe sprijin extern în vederea susținerii cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în regiunea transnistreană.
Acum 2 ore
21:20
Un bărbat în vârstă de 68 de ani a decedat, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil. Accidentul s-a produs în seara zilei de joi, 23 mai, în apropierea satului Milești, raionul Nisporeni.
20:40
Până vor demara procesele pentru o eventuală aderare la Alianța Nord-Atlantică, Republica Moldova trebuie să se integreze în sistemul de securitate european, să încheie tratate de securitate cu alte state, iar Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană este de bun augur pentru consolidarea capacităților în regiune, constată expertul în securitate WatchDog, Pavel Horea. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, Pavel Horea a sugerat autorităților să depună eforturi ca Republica Moldova, alături de România, să devină parteneri-cheie în proiectele de reconstrucție a Ucrainei.
Acum 4 ore
20:10
Curțile Constituționale (CC) joacă un rol esențial în asigurarea respectării prevederilor constituționale și în pofida provocărilor, trebuie să protejeze democrația. Este declarația comună a președinților Curților Constituționale europene, care au participat timp de două zile la un congres al Înaltelor Curți, desfășurat la Chișinău.
19:20
Armata Națională desfășoară noi antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate. Timp de cinci zile aceștia sunt instruiți să folosească armamentul și tehnica din dotare. Totodată, participanții la exerciții practică deplasarea pe câmpul de luptă și reacția la contact cu adversarii.
18:40
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat joi, 23 mai, lista procurorilor anticorupție care vor fi supuși evaluării de către membrii Comisiei Vetting. Prima pe listă se află șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Acum 6 ore
18:20
Statul român va reconstrui căminul Universității Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul. Guvernul de la București a aprobat o finanțare nerambursabilă de peste două milioane de euro. Banii vor fi transferați în trei etape până la sfârșitul anului, în funcție de mersul lucrărilor. În același timp, premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea acordului de asistență în domeniul energetic, semnat acum doi ani.
17:50
Studenții și persoanele în etate s-ar putea angaja în câmpul muncii part-time, iar pentru munca prestată, dar nu mai mult de 20 de ore pe săptămână, ar putea fi remunerați cu 4000-4500 lei pe lună. O inițiativă legislativă în acest sens a fost propusă de Maria Lucrețeanu, deputată PAS. Scopul proiectului, între altele, este combaterea fenomenului muncii ilegale. În timp ce reprezentanții mediului academic susțin că angajarea part-time a studenților ar putea servi drept pretext pentru a absenta de la ore, experții economici sunt de părere că unul dintre avantajele acestui proiect ar fi dinamizarea pieței muncii.
17:20
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina vineri, în ședință închisă, dosarele celor patru pretendenți la funcția de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar Grigore Vornicescu.
17:20
Selecționerul echipei naționale de fotbal a Italiei, Luciano Spalletti, a anunțat lotul lărgit pentru Campionatul European din această vară. "Squadra Azzurra", deținătoarea trofeului, va juca în așa-numita "grupă a morții", cu Spania, Croația și Albania. EURO 2024 va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1, între 14 iunie și 14 iulie.
17:10
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina vineri, în ședință închisă, dosarele celor patru pretendenți la funcția de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar Grigore Vornicescu.
17:00
Mai multe produse agricole moldovenești vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani.În context, a fost semnat Protocolul de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Acum 8 ore
16:20
Vladimir Putin va purta joi și vineri, la Minsk, discuții ample cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko, informează Reuters. Rusia și Belarus sunt aliați apropiați, Minskul urmând să ia parte în această lună la exerciții menite să simuleze pregătirile pentru lansarea de arme nucleare tactice.
15:20
Trupele rusești au lansat un atac masiv cu rachete asupra Harkovului, au anunțat autoritățile din regiunea ucraineană. Atacul s-a soldat cu cel puțin 7 morți și alți 16 răniți, transmite DW. Volodimir Zelenski a subliniat din nou lipsa sistemelor de apărare aeriană.
14:30
Un nou membru al Comisiei Vetting ar putea fi numit de Parlament pe 30 mai, a declarat pentru redacția noastră de știri președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca. Deputatul a evitat să ofere numele persoanei care va fi propusă spre votare Legislativului. Veronica Roșca a mai spus că tot săptămâna viitoare membrii Comisiei juridice urmează să formuleze o listă de întrebări pe care le vor adresa șefei Procuraturii Anticorupție, cu referire la cazul Tatianei Răducanu.
14:30
Un șofer de 52 de ani a fost transportat la spital în urma unui grav accident care a avut loc pe drumul Țareuca-Șoldănești. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al IP Rezina, Elena Băetrău.
Acum 12 ore
13:10
Cele zece camere agricole regionale vor fi create de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, iar ulterior acestea vor avea autonomie în activitate și finanțare. Secretarul de stat, Vasile Șarban, a declarat în emisiunea ÎN CONTEXT că în cadrul acestora fermierii vor beneficia de consiliere privind dezvoltarea unor afaceri competitive, în baza tehnologiilor noi pentru produse de calitate la standarde europene.
13:10
Capitolul mediul înconjurător s-a dovedit a fi printre cele mai dificile în procesul screening-ului explicativ pe marginea legislației europene, care a început în februarie și se va încheia la finele lunii mai. Politica de mediu a Uniunii Europene este foarte extinsă și există multiple standarde pe care Republica Moldova încă urmează să le implementeze, a explicat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu pentru Moldova 1.
13:10
Un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei satului Elizaveta, mun. Bălți, a fost reținut de către ofițerii CNA. Potrivit denunțului, ex-angajatul Primăriei ar fi pretins și primit mijloace 15 mii de lei, iar ulterior alte 500 de euro, susținând că are influență asupra arhitectului-șef din cadrul Primăriei mun. Bălți și că îl poate determina să vizeze mai multe acte de urbanism pentru legalizarea unei construcții.
13:00
Capitolul mediul înconjurător s-a dovedit a fi printre cele mai dificile în procesul screening-ului explicativ pe marginea legislației europene, care a început în februarie și se va încheia la finele lunii mai. Politica de mediu a Uniunii Europene este foarte extinsă și există multiple standarde pe care Republica Moldova încă urmează să le implementeze, a explicat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu pentru Moldova 1.
12:50
Marea Britanie și aliații săi trimit Ucrainei radare de apărare aeriană, momeli și echipamente de război electronic în valoare de 82 de milioane de lire sterline, ca parte a Fondului internațional pentru Ucraina, scrie BBC. Pachetul de ajutor include, de asemenea, ambarcațiuni militare, drone de recunoaștere și nave de suprafață fără echipaj uman în valoare de aproximativ 94 de milioane de lire sterline.
11:50
Ministrul apărării Anatolie Nosatîi efectuează vineri, 24 mai curent, o vizită oficială la București, la invitația omologului său român, Angel Tîlvăr.
11:50
Un nou membru al Comisie Vetting ar putea fi numit de Parlament pe 30 mai, a declarat pentru redacția noastră de știri președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca. Deputatul a evitat să ofere numele persoanei care va fi propusă spre votare Legislativului. Veronica Roșca a mai spus că tot săptămâna viitoare membrii comisiei juridice urmează să formuleze o listă de întrebări pe care o vor adresa șefei Procuraturii Anticorupție, cu referire la cazul Tatianei Răducanu.
11:40
Președinția Congresului Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCCE), care are loc la Chișinău, a fost obținută în urma unui efort enorm la care s-a lucrat mai bine de cinci ani, iar faptul că s-a reușit această performanță e un semn de recunoaștere a faptului că în Republica Moldova există justiție constituțională, precizează fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase.
11:40
Oficialii de la Chișinău și din SUA discută în aceste zile despre o posibilă vizită în Republica Moldova a Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului de Externe de la Chișinău au precizat pentru „Teleradio-Moldova” că nu dețin deocamdată informații în acest sens.
11:10
Ucraina continuă să apere democrația și valorile europene în războiul său împotriva Rusiei, iar regiunea Mării Negre a devenit mult mai sigură în ultima perioadă. De această părere sunt oficiali de la Kiev, Chișinău și București, care participă la Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani. Premierul de la București a menționat că România, împreună Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO încearcă să transforme Marea Neagră, dintr-o zonă de război într-una a securității și prosperității economice.
10:40
Bugetul pentru apărarea Republicii Moldova ar putea crește gradual până la 1% din Produsul intern brut (PIB), până în 2030. Cel puțin asta prevede Strategia națională de apărare, supusă consultărilor publice de Ministerul Apărării. Potrivit documentului, războiul din țara vecină, Ucraina, staționarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul din stânga Nistrului, precum și războiul hibrid purtat de Federația Rusă, direct sau prin intermediari – sunt principalele riscuri de securitate la adresa țării. Experții în securitate și apărare declară, pe de altă parte, că, ținând cont de toate riscurile și obiectivele expuse în noua strategie, sistemul de apărare al Republicii Moldova are nevoie de cel puțin 2% din PIB pentru o perioadă de zece ani.
10:10
Un bărbat de 57 de ani a fost salvat de angajații IGSU după ce a căzut într-o fântână. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 22 mai, în comuna Trușeni din capitală. La fața locului au intervenit angajații Direcției regionale căutare-salvare nr.1 din cadrul IGSU.
10:00
Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Ligii Europei la fotbal. În finala de la Dublin, echipa lui Gian Piero Gasperini a învins cu 3:0 pe Bayer-04 Leverkusen. Formația italiană a cucerit primul său trofeu european și a pus capăt unei serii de 51 de meciuri fără înfrângere în toate competițiile pe care a avut-o în acest sezon proaspăta campioană din Bundesliga.
09:40
Statele Unite examinează „măsuri” de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind „influența străină”, a afirmat miercuri șeful diplomației americane, Antony Blinken, fără a dezvălui care sunt acestea, notează AFP.
Acum 24 ore
08:20
Anual, pe 23 mai este marcată Ziua Parlamentului Republicii Moldova - instituția reprezentativă supremă a țării noastre. Legislativul de la Chișinău este compus din 101 deputați aleși pentru o perioadă de patru ani. Actualul legislativ este succesorul Sovietului Suprem al RSS Moldovenești. Deputații sunt aleși prin vot universal, secret și liber exprimat.
08:00
„Să nu lăsăm corupția din justiție să ne fure obiectivul național - integrarea europeană”, avertizează expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, și constată că Guvernul a realizat recomandările pe care le-a înaintat Uniunea Europeană, în timp ce sistemul de justiție, care se opune reformei, are două restanțe: numirea procurorului general, dar și a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Expertul a precizat, în emisiunea ÎN CONTEXT, că prin tergiversare putem rata președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene, după care urmează cea maghiară, care consideră că „noile state nu sunt pregătite pentru a deveni state membre”.
07:00
Speakerul Igor Grosu pleacă la București, unde va participa la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Șeful Legislativului de la Chișinău împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, vor susține un discurs referitor la integrarea europeană a țării noastre și Ucrainei în actualul context european.
22 mai 2024
23:00
Președinția Congresului Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCCE), care are loc la Chișinău, a fost obținută în urma unui efort enorm la care s-a lucrat mai bine de cinci ani, iar faptul că s-a reușit această performanță e un semn de recunoaștere a faptului că în Republica Moldova există justiție constituțională, precizează fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase.
22:40
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ar putea renunța la controalele fitosanitare pentru cerealele, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina care tranzitează Republica Moldova până la sfârșitul anului 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.
Ieri
22:10
Temuri Kețbaia, selecționerul reprezentativei de fotbal a Ciprului, a anunțat lotul de jucători pentru partidele amicale cu Republica Moldova și San Marino. Meciul de la Chișinău va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
21:20
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat miercuri după-amiază oficial desfășurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, care riscă astfel să piardă guvernarea, după ce au fost 14 ani la putere, transmit agențiile internaționale de presă.
20:50
The Deputy Secretary General of NATO, Mircea Geoană, said in an interview to the German daily "Tagesspiegel" that Ukraine urgently needs air defense and he emphasized that NATO has no intention of intervening in this conflict and is trying to avoid an escalation, writes digi24.ro.
20:50
Scuarul central din Orhei s-a transformat, astăzi, într-un paradis al cărții, muzicii și dansului. În spațiul din preajma istoricului monument al domnitorului Vasile Lupu a început primul festival de carte, organizat în cadrul proiectului „Eu4 Culture”, finanțat de Uniunea Europeană.
20:50
Un minor de 10 ani și un bărbat de 50 de ani au fost transportați la spital în urma unui grav accident. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 22 mai, la intersecția străzii Liviu Deleanu și șoseaua Balcani din sectorul Buiucani.
20:30
Ploi abundente și vânt puternic în Serbia. O femeie a decedat, după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla. O parte din orașul Sombor a rămas fără curent, după ce la o stație electrică a izbucnit un incendiu. Precipitațiile puternice au provocat daune și croaților, care au rămas cu acoperișurile caselor deteriorate și fără electricitate. Iar în statul american Iowa mai multe persoane au decedat, iar zeci au fost rănite în urma unei tornade devastatoare.
19:40
Avem nevoie de o Europă mare, puternică, care poate vorbi pe o singură voce, iar europenii își pot spune cuvântul în acest sens prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a declarat jurnalista Deutsche Welle, Sabina Fati, într-un interviu cu jurnalista Moldova 1, Lucia Vieru.
19:10
Un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului Leova-Bumbăta. Funcționarul este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, acuzatorii continuă investigațiile în privința altor suspecți. În cadrul urmării penale s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 250 de milioane de lei.
18:50
Centrul Dossier a publicat o investigație despre noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov. Jurnaliștii au obținut acces la arhiva de e-mailuri a oficialului și au discutat cu surse apropiate acestuia. Arhiva conține atât corespondența de serviciu, cât și cea personală. În ea se regăsește inclusiv propria constituție a lui Belousov, care cuprinde rugăciuni, principii de viață și cele zece porunci biblice. Moldova 1 a discutat cu unul dintre autorii investigației, Ilya Rojdestvenski.
18:10
„Trebuie să luptăm mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție”, a declarat președinta Maia Sandu, la Congresul Conferinței Curților Constituționale Europene, care are loc în perioada 22-23 mai, la Chișinău. Potrivit șefei statului, corupția este folosită de regimurile autoritare pentru a submina alte state prin dezinformare, știri false și polarizare socială.
18:00
Un nou sondaj al companiei IMAS prezentat azi confirmă că Maia Sandu, Igor Dodon și Ion Ceban sunt favoriții cursei prezidențiale. Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri prezidențiale pentru Maia Sandu ar putea obține în primul tur 35,2 %, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon cu 16,2 la sută și Ion Ceban cu 5,9 %. Datele se apropie de cele din alte sondaje recente, numai că IMAS este prima companie sociologică care estimează că Maia Sandu ar putea să nu obțină un nou mandat, dacă se va duela în turul 2 cu Igor Dodon. Datele sunt puse la îndoială de unii analiști politici, alții însă le văd ca pe un semnal pentru actuala președintă și echipa sa.
17:50
Evoluțiile din sectorul justiției, îndeplinirea celor trei recomandări ale Comisiei Europene și votul prin corespondență au fost subiectele discutate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, și cu președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary.
17:30
În premieră, a fost creat Serviciul de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar. Acesta va fi funcțional de la 1 iunie, anunță Ministerul Sănătății.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.