Dorin Recean: Guvernul acordă prioritate educației în Republica Moldova, oferind programe menite să îmbunătățească sistemul de învățământ

Radio Moldova, 28 aprilie 2024 16:50

Guvernul acordă prioritate educației în Republica Moldova, oferind programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă pentru învățători dar și în sine, procesul educațional, a declarat Prim-ministrul Dorin Recean la un eveniment de promovare a profesiei de cadru didactic. Potrivit oficialului, printre măsurile luate se numără acordarea unei alocații unice de 200 de mii de lei pentru tinerii specialiști dar și creșterea cu 15% a salariilor. Totodată, Dorin Recean a îndemnat tinerii prezenți la eveniment să îmbrățișeze profesia de învățător.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 10 minute
21:40
Propunerea de a comasa unele discipline școlare are scopul de a oferi elevilor cât mai multă flexibilitate pentru a frecventa acele ore pentru care au cel mai mare interes, a declarat pe pagina sa de Facebook ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Totodată, instituțiile de învățământ vor decide dacă vor implementa sau nu această inițiativă, iar în următoarele luni vor avea loc consultări publice, a mai notat oficialul.
Acum 30 minute
21:20
Un copil de patru ani a fost salvat ca prin minune după ce s-a infectat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. Boala decurge foarte greu și deseori are o rată de deces de 90 la sută, a mai spus șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei.
Acum 4 ore
19:00
Rata inflației este în scădere pentru a șaptea lună consecutiv, potrivit guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, care a prezentat al doilea raport în acest sens. Conform noilor prognoze, rata inflației medii anuale va constitui 5 la sută în 2024 și 4,6 la sută anul viitor. În același timp, oamenii spun că prețurile la produse sunt mari în comparație cu salariile pe care le primesc.
18:30
Parlamentul din Georgia a votat marți un nou proiect de lege care va obliga organizațiile societății civile și organizațiile media să declare finanțările externe. Înaintea votului din Parlamentul de la Tbilisi au avut loc ciocniri violente în interiorul Camerei legislative, după ce parlamentarii partidului de guvernământ Visul Georgian au reacționat agresiv față de un deputat al opoziției, care îi acuza că au vândut Georgia Rusiei, transmite BBC.
Acum 6 ore
17:30
Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian. Potrivit deputatului PAS, această modificare va garanta că instituția rămâne în proprietatea statului și „va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente”.
16:30
Până la finele lunii iunie, există o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, țara noastră va putea accesa fonduri de pre-aderare abia din 2028, Republica Moldova a exportat în Ucraina de cinci ori mai multă energie electrică decât a importat în aprilie, precum și cel mai mare producător de pâine din Moldova - obține primul profit după trei ani de pierderi - sunt printre principalele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Daniela Cuțu.
15:50
Judecătoarea Tatiana Răducanu a anunțat că demisionează din funcția de membră a celor două comisii de vetting. Anunțul a fost făcut de către președinta comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.
Acum 8 ore
15:10
Consiliul European a prelungit, cu încă un an, liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova. Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate. Agricultorii care beneficiază de această liberalizare, începând din 2022, spun că piața europeană le oferă mai multe oportunități.
15:00
Mai multe proiecte de infrastructură sunt, momentan, în plină desfășurare în localitățile Republicii Moldova datorită sprijinului financiar oferit din partea Uniunii Europene. Unele localități s-au ales deja cu drumuri reabilitate, infrastructuri sociale de calitate și instituțiile preșcolare și educaționale - dotate cu echipament modern. Altele, însă, sunt în așteptare.
14:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Washingtonului pentru ajutorul „crucial” al SUA și sprijinul bipartizan. Acesta a cerut SUA să trimită două sisteme de rachete Patriot suplimentare pentru a apăra orașul Harkov și restul regiunii nord-estice atacate de Rusia, relatează EFE și Reuters.
14:50
Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament, în acest sens a fost înregistrat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian. Potrivit deputatului PAS, această modificare va garanta că instituția rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente.
14:20
Președintele Senatului Cehiei, Miloš Vystrčil, va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 15-16 mai. Oficialul ceh va fi însoțit și de alți senatori, membri ai Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene, ai Comisiei pentru educație, cultură, drepturi ale omului și petiții și ai Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate a Senatului ceh.
Acum 12 ore
13:30
Uniunea Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, un parteneriat de securitate și apărare cu Republica Moldova, anunță publicația Financial Times, citată de g4media.ro.
11:50
Patru ucraineni sunt documentați de oamenii legii după ce au încercat să treacă ilegal frontiera moldo-ucraineană. Incidentul a avut loc weekendul trecut, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Larga.
11:20
Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru Europa (ERC), găzduită de Republica Moldova, se desfășoarăîn perioada 14-17 mai 2024, la sediul central al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Roma.
11:00
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sosit marți dimineață la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniștească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite și a promite un flux de arme într-un moment în care Rusia desfășoară o ofensivă în regiunea Harkov (nord-est), transmite AFP, citată de Agerpres.
10:30
Presa internațională continuă să urmărească evoluția conflictului militar din Ucraina, unde armata rusă a deschis un al treilea front în nord-estul țării. Publicațiile străine continuă să comenteze motivele demiterii ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și obiectivele Moscovei de a pune și mai mult economia Rusiei pe picior de război. Țările europene din flancul estic al NATO se arată între timp tot mai dispuse să găzduiască armament nuclear pentru a se apăra de Rusia, iar georgienii depun eforturi pentru a scăpa de influența Moscovei continuând să protesteze în stradă față de legea agenților străini. Lidia Petrenco vine cu amănunte.
09:40
Noua președintă naționalistă a Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, tocmai a declanșat o dispută diplomatică cu Grecia, deoarece ea s-a referit la țara ei ca „Macedonia” mai degrabă decât prin numele său constituțional, „Macedonia de Nord”, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului. Ambasadoarea Greciei la Skopje, Sophia Philippidou, a părăsit imediat sala ceremoniei de inaugurare, în semn de protest.
09:40
Cu toții cunoaștem cât de important este sângele și donarea acestuia pentru pacienții din spitale. De curând, oamenii de știință s-au apropiat și mai mult de o descoperire revoluționară – crearea sângelui universal, ceea ce ar însemna că în viitor ar putea să nu mai fie necesară divizarea sângelui pe grupe atunci când se planifică o transfuzie.
09:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a promulgat legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Astfel, cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican planificate pentru 20 octombrie.
Acum 24 ore
08:00
Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, curent. Pe unele capitole, negocierile ar putea dura mai mult, chiar și ani de zile. În schimb, pe altele, procesul va decurge mai rapid, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan într-un interviu oferit în exclusivitate la Radio Moldova. În ceea ce privește reforma justiției – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană – Mureșan a declarat că acesta va fi înfăptuită, „chiar dacă oligarhii care au acaparat statul în trecut nu o vor”.
13 mai 2024
23:00
Săptămâna a început cu ciocniri și altercații între poliție și manifestanții care încercau să blocheze accesul în Parlamentul de la Tbilisi pentru deputații partidului „Visul georgian”. Totuși, membrii partidului de guvernământ au ajuns la clădirea parlamentului după ce forțele de securitate au respins protestatarii, în formă dură, iar 20 de persoane au fost arestate, potrivit Ministerului georgian de Interne. Ulterior, Comisia juridică a parlamentului georgian a analizat și a susținut legea scandaloasă privind „agenții străini” în 67 de secunde, scrie ekhokavkaza.com.
22:00
Alegerea unui economist în calitate de ministru al Apărării în Rusia arată cât de departe merge Moscova pentru a-și reforma economia, astfel încât să răspundă necesităților de război. Declarația a fost făcută de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, scrie Reuters.
Ieri
21:40
Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană înaintea Ucrainei și chiar înainte de termenul anunțat de președinta Maia Sandu – anul 2030 – dacă țara va continua să fie guvernată de forțe pro-europene, după următoarele alegeri. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Acesta susține că în următorul mandat al Parlamentului European, blocul comunitar se va extinde cu țări mici, dar care vor înregistra progrese în ceea ce privește reformele asumate.
21:10
Producătorii din Republica Moldova vor exporta pe marea piață europeană prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative, timp de încă un an. Se întâmplă după ce Consiliul European a prelungit luni, 13 mai, liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova. Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, susține că decizia reprezintă o oportunitate „uriașă” pentru antreprenorii din țara noastră.
20:30
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, va efectua pe 14 mai o vizită de lucru în România, informează ministerul de resort într-un comunicat.
19:20
Situația de pe frontul din Ucraina, în special în direcția Harkov, s-a deteriorat semnificativ după ce trupele ruse au dislocat forțe semnificative pentru a cuceri mai întâi orașul Volchansk, anunță armata ucraineană, citată Digi24.ro. Potrivit sursei, peste 100 de militari ruși au fost uciși numai în această direcție în ultimele 24 de ore, iar scopul Kremlinului este de a avansa cu 10 kilometri pentru a crea o zonă tampon.
18:50
Creștinii ortodocși din Republica Moldova au marcat astăzi, 13 mai, a doua zi de Paștele Blajinilor. Mii de oameni au venit în această zi la mormintele celor apropiați pentru a le cinsti memoria. Preoții au oficiat slujbe de pomenire, iar rudele au dat de pomană de sufletul răposaților.
18:40
Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie sunt un mini-referendum de integrare europeană pentru Republica Moldova. Participarea unui număr mai mare de alegători din Republica Moldova, care au și cetățenia română, va fi un semnal foarte mare dat instituțiilor europene, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
17:30
Locuitorii capitalei care au marcat Paștele Blajinilor la țară, revin acasă, astfel la intrarea în Chișinău s-au format ambuteiaje. La această oră se atestă flux sporit de transport spre municipiul Chișinău pe traseul R6 (Orhei-Peresecina-Ratuș-Măgdăcești), anunță Inspectoratul General al Poliției.
16:30
Țările Uniunii Europene (UE) au dat luni, 13 mai, undă verde unei legislații menite să reducă emisiile de dioxid de carbon provenite de la camioane. Proiect presupune ca majoritatea vehiculelor grele noi vândute în UE începând cu 2040 să nu mai emită CO2, potrivit agenției Reuters.
16:10
Numărul persoanelor care au murit în urma prăbușirii parțiale a unui bloc cu mai multe etaje din orașul rusesc Belgorod, de la granița cu Ucraina, a crescut la 15. Ministerul rus al Apărării anunță că blocul a fost lovit de fragmentele unui rachete lansate de Ucraina, doborâtă de apărarea anti-aeriană. Kievul nu a comentat, deocamdată, cele întâmplate, scrie BBC.
16:00
Aproximativ 2600 de elevi ar putea primi, în acest an, nota 10, din oficiu, la examenul de bacalaureat la „limba străină”, comparativ cu 2000, anul trecut. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov. Potrivit acesteia, numărul elevilor care s-ar putea bucura de această facilitate este cel mai mare din ultimii 10 ani.
14:50
Creștinii ortodocși din Republica Moldova au marcat astăzi, 13 mai, a doua zi de Paștele Blajinilor. Mii de oameni au venit în această zi la mormintele celor apropiați pentru a le cinsti memoria. Preoții au oficiat slujbe de pomenire, iar rudele au dat de pomană de sufletul răposaților.
14:10
Președintele în exercițiu al Lituaniei, Gitanas Nausėda, continuă cursa pentru un nou mandat, după ce a obținut cea mai mare parte a voturilor în alegerile prezidențiale de duminică din țară, notează Politico. Nausėda a obținut aproximativ 44% din voturi în primul tur de scrutin, fiind urmat de premierul Ingrida Šimonytė cu 20%, potrivit datelor comisiei electorale. Turul doi de scrutin se va desfășura pe 26 mai.
13:00
Șansa ca negocierile oficiale de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să înceapă oficial în luna iunie este foarte mare. Desprea acesta a menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova. Oficialul susține că Republica Moldova a demonstrat progrese remarcabile și viteză foarte bună pe reformele pornite, iar la această etapă are loc munca tehnică, mai exact procesul de screening explicativ care este o pregătire a negocierilor de aderare.
12:30
Republica Moldova va putea accesa fonduri de pre-aderare începând cu 1 ianuarie 2028. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Oficialul european susține că decizia, luată de Uniunea Europeană, este „cea mai bună” pentru țara noastră. Până în 2028, spune Mureșan, țara noastră poate beneficia, în continuare, de fonduri de vecinătate. „UE a dovedit că are voința de a crește aceste sume”, a precizat parlamentarul european pentru postul public de radio.
11:40
Ambasada Republicii Moldova la Baku a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău ca un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Potrivit reprezentanților MAE, autoritățile moldovene sunt în contact cu autoritățile georgiene.
10:40
Aderarea la Uniunea Europeană (UE) înseamnă, pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, într-un interviu pentru agenția de stat „Moldpres”.
10:30
Presa internațională își focalizează atenția asupra evoluției războiului ruso-ucrainean, după ce în ultimele zile, Rusia a început să atace tot mai intens regiunea Harkov. Mai multe publicații comentează motivele care l-au determinat pe președintele rus Putin să-l demită pe ministrul Apărării Serghei Șoigu. În vizorul presei rămâne situația din Georgia unde continuă protestele față de influența Moscovei asupra cursului de integrare europeană a țării. O altă problemă abordată de publicațiile occidentale se referă la referă la campaniile de dezinformare care se duc în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European. Lidia Petrenco a selectat câteva dintre cele mai importante aerticole dedicate acestor subiecte și vine cu detalii.
10:00
Numărul persoanelor care au murit în urma prăbușirii parțiale a unui bloc cu mai multe etaje din orașul rusesc Belgorod, de la granița cu Ucraina, a crescut la 15. Ministerul rus al Apărării anunță că blocul a fost lovit de fragmentele unui rachete lansate de Ucraina, doborâtă de apărarea anti-aeriană. Kievul nu a comentat, deocamdată, cele întâmplate, scrie BBC.
09:50
Săptămâna a început cu ciocniri și altercații între poliție și manifestanții care încercau să blocheze accesul în Parlamentul de la Tbilisi pentru deputații partidului „Visul georgian”. Totuși, membrii partidului de guvernământ au ajuns la clădirea parlamentului după ce forțele de securitate au respins protestatarii, în formă dură, iar 20 de persoane au fost arestate, potrivit Ministerului georgian de Interne. Ulterior, Comisia juridică a parlamentului georgian a analizat și a susținut legea scandaloasă privind „agenții străini” în 67 de secunde, scrie ekhokavkaza.com.
08:20
Cum o semnalează cotidianul francez Le Monde numărul său datat luni 13 mai, Europa este tot mai îngrijorată de faptul că Moscova își sporește transporturile de trupe și echipamente în nordul Africii, în special în Libia, întărind astfel o prezență care ar putea stimula fluxurile migratorii către Europa.
07:10
Organizarea referendumului va transmite un mesaj puternic privind perspectiva europeană; Kremlinul ar încerca să justifice o viitoare agresiune rusă în toată Republica Moldova, precum și participarea cetățenilor români din Republica Moldova la alegerile europarlamentare - sunt printre principalele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Daniela Cuțu.
12 mai 2024
22:30
Federația Rusă va avea un nou ministru al Apărării. Fotoliul lui Serghei Șoigu, care a deținut funcția de ministru al Apărării din 2012 și care este un aliat al liderului de la Kremlin, va fi ocupat de fostul vice-prim-ministru Andrei Belousov. Candidatura acestuia a fost propusă de președintele rus Vladimir Putin, pe 12 mai. Șoigu va ocupa, în continuare, funcția de secretar al Consiliului de securitate, scrie presa rusă.
22:10
Federația Rusă va avea un nou ministru al Apărării. Fotoliul lui Serghei Șoigu ar urma să fie ocupat de fostul vice-prim-ministru Andrei Belousov. Candidatura acestuia a fost propusă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe 12 mai. Șoigu va ocupa, în continuare, funcția de secretar al Consiliului de securitate, scrie presa rusă.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:50
Peste 50.000 de călători au călătorit gratuit, cu transportul public municipal, spre Cimitirul ,,Sfântul Lazăr” din capitală, în prima zi a Paștelui Blajinilor. Primăria Chișinău anunță că pentru a face față fluxului sporit de pasageri, în cursul zilei au fost suplinite mai multe rute de autobuz și troleibuz.
20:20
Țări din Uniunea Europeană, membre ale NATO, ar putea apăra spațiul aerian de deasupra Ucrainei, chiar de pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice. Propunerea vine din partea unui grup de parlamentari germani, scrie The Moscow Times, cu referire la Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ideea este susținută atât de parlamentari din partide aflate la putere, cât și din opoziție. Potrivit lor, soluția i-ar permite Ucrainei să-și apere frontul mai eficient.
18:20
Un cetățean al Armeniei, în vârstă de 42 de ani, a făcut cale întoarsă la frontiera cu Republica Moldova. Acesta a încercat să intre în țară cu un document fals, anunță Poliția de Frontieră. Cazul a fost înregistrat astăzi, 12 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău.
17:10
Consumatorii se pot deja bucura de o varietate de legume și fructe de sezon, care au apărut în comerț, însă, pe lângă beneficii, acestea pot aduce pericole pentru sănătate din cauza că ar putea conține o cantitate mare de nitrați. Aceste substanțe sunt detectate doar în laboratoarele acreditate. Utilizarea aparatele de măsură și control, care se găsesc pe piață, nu sunt eficiente, deoarece nu sunt supuse verificării metrologice și nu oferă date exacte, a atenționat reprezentanta Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Svetlana Șveț, în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.