Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: Drapelul reprezintă esența istoriei, identității și aspirațiilor europene a poporului nostru

TVR Moldova, 27 aprilie 2024 14:30

Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Drapelul reprezintă esența istoriei, identității și aspirațiilor europene a poporului nostru. El reflectă rezistența, curajul și determinarea oamenilor noștri - de la mișcarea de emancipare națională și până la eforturile comune de a construi Moldova Europeană.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
19:10
Dau dovadă de curaj, devotament şi de profesionalism atât în misiunile din ţară, cât şi în cele din străinătate. Vorbim despre militarii Batalionului 22 de menţinere a păcii, numiţi şi "Căştile albastre". La 25 de ani de fondarea unităţii, a fost organizat un eveniment festiv, iar cei mai buni angajaţi au fost decoraţi.
Acum 30 minute
18:50
Fermierii basarabeni au motive de bucurie. În acest an, ar putea avea o recoltă de grâu mai generoasă faţă de 2023, deşi suprafaţa semănată e mai mică. A plouat din belşug, iar cele mai bune condiţii de dezvoltare a cerealelor au fost în nordul Republicii Moldova. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare cred că recolta va acoperi necesarul alimentar al ţării şi că, la toamnă, ar exista premise pentru ieftinirea pâinii.
Acum o oră
18:30
Noi replici mincinoase de la Moscova la adresa Chişinăului. De această dată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat autorităţile Republicii Moldova de nazism. Aceiași teză propagandistică a fost folosită de Kremlin pentru a-şi justifica invazia in Ucraina, din anul 2022. Declarațiile Mariei Zaharova au fost analizate de Institutul pentru Studiul Războiului, care vorbeşte despre faptul că se remarcă o schimbare a retoricii venite de la Kremlin.
Acum 2 ore
18:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova.
18:10
John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoţiei, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că ţara sa s-ar putea despărţi de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulţumirile fiind legate de Brexit şi de criza costului vieţii.
17:50
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează că 17 mai 2024 este termenul limită pentru depunerea cererilor de granturi în cadrul Programului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), dedicat producătorilor din sectorul zootehnic (crescătorii de bovine), transmite MOLDPRES.
17:40
Aflaţi la Bucureşti la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, premierul Dorin Recean şi şefa Băncii Naţionale Anca Dragu au invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile autorităţilor pentru a crea un climat investițional favorabil.
17:20
Traficul rutier pe bulevardul Decebal, prima bandă, tronsonul cuprins între bulevardul Dacia și strada Nicolae Titulescu, partea impară, va fi suspendat în perioada 14 mai – 30 iunie, transmite IPN.
Acum 4 ore
17:10
Președinta Maia Sandu s-a văzut azi cu mai mulți tineri care studiază la universitățile din România, menționând că s-a bucurat să vadă încrederea și fermitatea cu care aceștia promovează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
16:50
La data de 09 mai 2024 angajații Direcției situații excepționale Bălți a IGSU au fost anunțați despre faptul depistării de către doi copii minori în bazinul lacului orășenesc a unui obiect asemănător cu o grenadă, dar și mai multe cărtușe. La fața locului au intervenit specialiștii în domeniu care au asigurat securizarea zonei și au ridicat aceste obiecte. Nimeni nu a avut de suferit, informează IGSU.
16:40
Cetăţenii cu drept de vot din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - în jur de 373 de milioane de europeni - îşi vor alege, în perioada 6 - 9 iunie 2024, reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani, transmite Agerpes.
16:20
După Învierea Domnului, în calendarul creștin-ortodox urmează Paștele Blajinilor, când credincioșii merg la mormintele celor apropiați. Așa cum e datina, merg cu pomene, pentru a le împărți rudelor, dar și străinilor, de sufletul celor răposați.
16:10
La data de 20 februarie 2024, Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic de tip „ransomware”. Imediat ce s-au constatat primele indicii că este un atac cibernetic asupra infrastructurii critice IT a întreprinderii, a fost luată decizia de a o deconecta manual la nivel central împreună cu blocarea rețelelor și accesului din exterior și interior. Declaraţia a fost făcută de Violeta Cojocaru, administrator interimar al IS Poșta Moldovei, într-un interviu pentru o revistă economică, referindu-se la atacul cibernetic la care a fost supusă întreprinderea.
16:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova.
15:50
În aceste zile, la Buzău are loc cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Alexandru Marghiloman, manifestare cultural-ştiinţifică ce se desfăşoară anual, la Chişinău şi Buzău, în zilele de 9 şi 10 mai. Echipa TVR Moldova a mers acolo, iar ieri colegii noștri au participat la o serie de activități. Ion Railean ne spune mai multe detalii.
15:40
Astăzi, artistul a fost alături de noi și ne-a vorbit despre noul proiect muzical realizat alături de familie.
15:40
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a reacționat dur la recentele derapaje ale Mariei Zaharova, care a comparat statul Republica Moldova condus de Maia Sandu cu „Al Treilea Reich” și s-a arătat deranjată de denumirea limbii vorbite în Republica Moldova.
15:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile celor 10 cimitire din subordinea municipalității au fost salubrizate și pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor. Sunt pregătite și căile de acces, iar pentru deplasarea cetățenilor la cimitirul „Sfântul Lazăr” din strada Doina, va fi organizat transport public, din preajma Circului, ruta C și alte linii, în total cca 100 de unități de transport.
Acum 6 ore
15:10
Până la finele zilei de 9 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 953 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate) și circa 1 milion 394 de mii de persoane. Cifrele au fost publicate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite moldpres.
14:50
Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a participat la Conferința și Expoziția EENA 2024, organizate și desfășurate de Asociaţia Europeană a Numărului de Urgență (EENA), în orașul Valencia din Spania, în perioada 22 aprilie – 27 aprilie 2024.
14:40
Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Regionale Vest documentează trei bărbați de cetățenie ucraineană în legătură cu tentativa lor de traversare clandestină a frontierei moldo-române. Grupul de migranți a fost reținut în seara zilei de 9 mai 2024, în apropierea râului Prut, informează Poliția de Frontieră a R. Moldova.
14:20
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația despre necesitatea respectării măsurilor esențiale de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc de Paștele Blajinilor. Având în vedere importanța respectării regulilor de siguranță, IGSU vine cu recomandări pentru populație.
14:10
Președinții grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene au vizitat raionul Ungheni. Acolo a fost implementat un număr record de proiecte europene, iar o parte din ele au fost vizitate de oficialii străini, care au fost însoțiți de deputații din Parlamentul Republicii Moldova.
14:00
Scriitori și cineaști locali, studenți de la artă și jurnalism din Republica Moldova sunt instruiţi în scrierea scenariilor de către mentori internaționali în cadrul unui laborator de film. LitFilm este un atelier de tip laborator, dedicat dramaturgiei cinematografice, care își propune să dezvolte baza dramaturgică a filmului național, prin valorificarea și adaptarea operelor din literatura națională: atât contemporană, cât și din perioadele mai vechi. Componentele de bază ale scenariului de film, scrierea scenariilor și diversificarea, dezvoltarea capacităților creative în cinematografia națională sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
13:50
Ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%.
13:40
Poliţia anunţă că au fost depistate 189 de persoane care au purtat panglica bicoloră "Sfântul Gheorghe", un simbol interzis de lege in Republica Moldova.
13:20
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, în cadrul Forumului preşedinţilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care s-a desfăşurat la Iaşi, că schimburile economice dintre România şi Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani.
Acum 8 ore
13:10
Primăria Municipiului Chișinău informează că pe 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special.
12:50
Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, a declarat președintele Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.
12:40
Un program interesant şi instructiv şi un stand naţional cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ce se va desfăşura în perioada 9–13 mai 2024. Ajuns la cea de-a XXXVI-a ediţie, Salone Internazionale del Libro di Torino e cel mai important târg de carte din Italia şi unul dintre cele mai relevante la nivel european.
12:20
Doi inspectori vamali din cadrul Postului Cahul-Oancea al Biroului Vamal Sud au fost denunțați la CNA pentru pretinderea mijloacelor financiare ilicite în procesul de vămuire a mărfurilor de import și export.
12:10
Putem să stăm ceva mai liniștiți, după aprobarea sprijinului financiar de către Congresul american. Statele Unite se vor menține lider în ceea ce privește ajutorul Ucrainei, dar și în regiunea flancului Estic al NATO, inclusiv vizavi de România.
11:50
Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris! El a obținut patru victorii la turneul de calificare de la Istanbul în categoria de greutate 67 kg, cu croatul Dominik Etlinger (medaliat cu bronz la JE 2015 și bronz la CE 2019), egipteanul Mohamed Ibrahim Ibrahi, elvețianul Andreas Vetsch și germanul Etienne Kinsinger (participant la JO de la Tokyo).
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 10 mai 2024. Subiectul „Industria vinului din Republica Moldova”
11:20
Fosta profesoară Alyona Alyona și partenerul ei Jerry Heil, favoriţi la Eurovision, își folosesc piesa cu care reprezintă Ucraina, „Teresa & Maria” pentru a ajuta copiii care și-au pierdut copilăria.
Acum 12 ore
11:10
Șefa statului a menționat că a fost o adevărată bucurie ca, de Ziua Europei, Moldova să aibă un oaspete special - pe Comisarul European pentru Buget și Administrare, Johannes Hahn.
10:50
Vizita comisarului european Johannes Hahn la Chișinău de Ziua Europei, declarațiile făcute privind începerea negocierilor pe capitole cu UE, dar și controversele legate de ziua de 9 Mai și situația privind războiul din Ucraina vor fi puse în dezbatere de jurnalistul Mădălin Necșuțu cu invitații săi: analistul politic, Anatol Țăranu și președintele CUB, Igor Munteanu.
10:40
Relațiile moldo-croate și sprijinul acordat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova au fost abordate, la Chișinău, de către viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul întrevederii cu Marija Kapitanovič, Ambasadoarea Croației în Republica Moldova și România.
10:20
Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii.
10:10
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, transmite Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
09:50
Prim-ministrul Dorin Recean a participat, astăzi, la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Premierul a invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile Guvernului pentru a crea un climat investițional favorabil, transmite un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.
09:40
Dronele ucrainene, potrivit unor date neconfirmate încă oficial, au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Kaluga. Atacul a fost anunțat de publicația rusă SHOT și de cel puțin alte două canale Telegram rusești, potrivit BBC.
09:30
Astăzi, 10 mai, creștinii ortodocși cinstesc o mare sărbătoare, anume Izvorul Tămăduirii.
09:20
Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară. O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei.
09:10
Segmentul proeuropean și proromânesc a obținut victorie la 9 mai. Numărul persoanelor care au sărbătorit Ziua Europei a fost mai mare decât numărul celor care au marcat Ziua Victoriei. Opinia aparține istoricilor Octavian Țîcu și Andrei Cușco, potrivit cărora Republica Moldova a demonstrat încă o dată că este majoritar proeuropeană. Istoricii mai spun că marșurile organizate de partidele proruse la Chișinău au demonstrat să forțele pro-Kremlin sunt divizate și nu sunt capabile să consolideze societatea, notează IPN.
08:50
Politica președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce privește naționalitatea și limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenției de stat TASS, în care face, sarcastic, comparații cu nazismul, o narațiune propagandistică folosită și în cazul invadării Ucrainei în 2022.
08:40
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
08:20
Ieri, 9 mai, când a fost celebrată Ziua Europei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
08:10
Soprana Violeta Botezatu este invitata noului interviu la emisiunea „Dialoguri Colorate”.
07:50
De 9 mai se face diferența între două lumi. Una care aduce pace, prosperitate, valori democrative și o lume care aduce regimuri autoritare și război. Și asta pe parcursul istoriei, nu doar în sec 21”, a declarat istoricul și rectorul USM Igor Șarov, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.