Astăzi au fost lansate manifestările dedicate Săptămânii Educației, cu genericul ,,Moldova pentru Educație"

TVR Moldova, 25 aprilie 2024 21:30

Astăzi au fost lansate manifestările dedicate Săptămânii Educației, cu genericul ,,Moldova pentru Educație". Profesori şi experţi din întrega lume vor discuta la Chişinău despre problemele sistemului educaţional și vor căuta soluţii eficiente pentru a face față noilor provocări.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
19:10
O persoană şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care a izbucnit astăzi, într-un bloc de locuinţe din sectorul Râșcani al Chişinăului.
Acum o oră
18:40
Cu evlavie, emoţie şi speranţă, mii de credincioşi au asistat, noaptea trecută, la slujbele de Înviere oficiate în toate parohiile din Republica Moldova. După miezul nopţii, au primit lumina sfântă de la preoţi şi au rostit, într-un glas, "Hristos a Înviat". Pentru al treilea an consecutiv, Focul Haric de la Ierusalim a fost adus în Republica Moldova de Mitropolia Basarabiei și Patriarhia Română.
Acum 2 ore
18:10
Că tot mai avem câteva zile până ieșim din Postul Mare, mai putem să experimentăm cu rețetele vegane. De această dată, Betty a pregătit niște frigărui de post. Să vedem ce mâncare o mai fi și asta.
17:40
Muzeul de Istorie a Naturii de la Viena atrage anual peste un milion de vizitatori. Este unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, unde vizitatorii, mulţi dintre ei români, descoperă colecţii de artefacte, unele adunate cu peste 250 de ani în urmă. Muzeul este amplasat într-o clădire impresionantă.
Acum 4 ore
17:10
Interpreta Ulizana Orozova ne-a spus cum a reușit să se aleagă pe ea.
16:40
Aeroportul Chișinău de comun cu compania aeriană letonă AirBaltic anunță despre lansarea a două zboruri săptămânale către baza sa de domiciliu din Riga, Letonia. Lansarea a fost sărbătorită ieri într-un eveniment special desfășurat la Aeroportul Chișinău (RMO) împreună cu reprezentanții locali și pasagerii.
16:10
Liliana Cojocari, șefa Direcției asigurări, în cadrul CNPF ne-a explicat care este procedura și ce trebuie să facem în caz că suntem implicați într-un accident de mașină.
15:40
Se împlineşte un an de la încoronarea Regelui Chares al III-lea, însă familia regală britanică se confruntă cu o situaţie dramatică. Atât suveranul, cât şi prinţesa de Wales sunt bolnavi de cancer şi au lăsat angajamentele publice în plan secund. Amândoi au suferit intervenţii chirurgicale, la începutul acestui An. Doar regele şi-a reluat, parţial, îndatoririle regale.
Acum 6 ore
15:10
Scriitorul Arcadie Suceveanu ne-a vorbit despre personalitatea și moștenirea culturală a lui Ion Vatamanu.
14:40
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat duminică pe conaţionalii săi, cu ocazia Paştelui ortodox, să se unească în rugăciune unii pentru alţii şi pentru soldaţii din prima linie a frontului, spunând că Dumnezeu - care are un "steag ucrainean pe umăr" - va face ca viaţa să învingă moartea, potrivit Reuters, scrie Agerpres.ro
14:10
Andreea Bejenaru a lansat videoclipul la piesa „Nu mă uita”. Am invitat-o în platoul nostru, să ne vorbească despre acest cântec și despre colaborarea cu producătorul El Radu.
13:40
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean a transmis un mesaj cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.
Acum 8 ore
13:10
Pentru un om de cultură, ficare merit sau premiu obținut înseamnă un succes important în cariera artistică. Actrița Nina Lefter a obținut de curând titlul de Maestru în Artă, dar și Premiul pentru cel mai bun actor în Teatrul de Păpuși, decernat la Gala UNITEM. Ce înseamnă pentru ea aceste distincții, aflăm din următorul reportaj, realizat de colegul nostru Anatol Fornea, la rubrica „Excelența prin cultură”.
12:40
Președintele Parlamentului a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorilor pascale. Să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.
12:10
Tânăra artistă Petra Pleșca ne-a vorbit despre munca și pasiunea care stă în spatele acestui succes.
11:40
Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Acum 12 ore
11:10
Paștele reprezintă un motiv de bucurie pentru creștinii din toată lumea. Fiecare țară are propriile obiceiuri și tradiții de învierea Domnului.
10:40
Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuter, transmite News.ro.
10:10
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 42 295 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 26 130 traversări persoane.
09:40
Creștinii ortodocși din Republica Moldova și din întreaga lume sărbătoresc azi Paștele. Cu acest prilej Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare: „Lumina învie chiar când e doborâtă - cu acest crez ne-am trăit veacurile pe pământul nostru. Am sărbătorit Paștele, an de an, și am deschis casele pentru lumină chiar și atunci când Învierea era interzisă, iar bisericile - distruse. Nu ne-am lăsat doborâți, ne-am păstrat credința și am trăit fiind învățați că a fi om, a fi onest, a fi bun înseamnă a fi puternic”.
09:10
Astăzi vom avea parte de vreme frumoasă pe întreg teritoriul R. Moldova, vor fi în jur de 22 de grade, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Acum 24 ore
00:00
Slujba de Înviere de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău oficiată de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei.
4 mai 2024
21:10
„Să nu negăm identitatea noastră spirituală românească”, este mesajul transmis de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, în pastorala din ajunul sărbătorilor pascale.
20:40
Naționala de rugby a Republicii Moldova și-a adjudecat victoria în primul meci oficial din 2024. "Haiducii" au câștigat partida cu Bulgaria, disputată la Chișinău, cu scorul de 48 la 6.
20:20
Cu puțin timp în urmă, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a primit Focul Haric adus de la Ierusalim la Chișinău cu o cursă aeriană pusă la dispoziție de Patriarhia Română.
20:10
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a oferit clarificări privind durata de păstrare a ouălor roșii de Paște, fără a compromite siguranța alimentară, relatează Antena 3 CNN.
19:40
În Noaptea Învierii, peste 450 de salvatori şi pompieri vor fi la datorie, pregătiţi să intervină la nevoie. Credincioşii care vor merge la biserici sunt îndemnaţi să ia măsurile de precauţie necesare, astfel încât o sărbătoare să nu se transforme într-o tragedie. La post vor fi şi zeci de operatori de la numărul unic de urgenţă 112. În contextul unui număr mare de apeluri false, înregistrate în ultima perioadă, reprezentanţii acestui serviciu fac un apel la responsabilitate.
Ieri
19:10
Gospodarii din satele Republicii Moldova au avut de treabă şi astăzi pentru a întâmpina, aşa cum cere tradiţia, Învierea lui Hristos. În timp ce bărbaţii făceau curăţenie în casă şi în bătătură, în bucătărie femeile preparau felurite bucate tradiţionale, pentru ca masa de sărbătoare să fie îmbelşugată. Ajunul Paştelui e primit cu nostalgie mai ales de bătrânii care îşi aşteaptă copiii şi nepoţii acasă.
18:40
Focul Haric de la Ierusalim va fi adus, şi anul acesta, în Republica Moldova de către Mitropolia Basarabiei și Patriarhia Română. Avionul cu delegaţia ce va purta Sfânta Lumină aterizează, în această seară, pe Aeroportul Chișinău. Detalii are Carina Muller. Bună seara, te ascultăm.
18:10
Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 au fost postate de Cineclic pe pagina de Facebook, iar acestea arată atmosfera romanțată a României de acum 83 de ani. Țărani care ară cu plugul și tinere fete care încondeiază ouă, într-o ogradă în care pasc miei.
17:40
Biblioteca Națională va găzdui o expoziție dedicată relațiilor dintre Republicii Moldova și Uniunea Europeană, de la semnarea Acordului de Parteneriat și Cooperare în 1994 și până în prezent, când liderii UE au decis să inițieze negocierile de aderare cu Moldova. Acest eveniment este parte a seriei de activități organizate în cadrul Zilelor Europei 2024 la bibliotecă, transmite IPN.
17:10
Potrivit unui raport Eurostat, România este una dintre țările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană
16:40
De Noaptea Învierii peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul IGSU cu 160 de unități de tehnică vor fi la datorie pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor de risc.
16:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță pentru astăzi şi de Paşti vreme generoasă, în special fără precipitaţii, transmite MOLDPRES.
15:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.
15:40
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj, în Sâmbăta Mare, îndemnând la „conviețuire în pace și iubirea aproapelui”.
15:10
Duminică vom sărbători Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creștină şi nu ne putem imagina masa de Paşti fără ouă, pască şi cozonac, sfințite la biserică. Iar ouăle încondeiate au și o simbolistică aparte. Pentru ca tânăra generație să cunoască mai bine tradițiile pascale, la Biblioteca Națională a R. Moldova a fost organizat un atelier de încondeiat ouă, unde au participat mai mulți elevi de la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Vadul-lui-Vodă.
14:40
După tragedia de anul trecut de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), au fost reglementate procedurile operaționale standard și au fost dezvoltate mecanisme eficiente de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.
14:20
UPDATE. . Lumina Sfântă a fost aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt, acolo unde a fost așteptată de mii de creștini ortodocși din toată lumea.
14:10
MĂRIUCA CANGAȘ SARABAȘ, nepoțica Mariei Sarabaș a vorbit în cadrul emisiunii „TeleMatinal” despre tradițiile de Paști din familia sa.
13:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.
13:10
Tradiția e tradiţie şi trebuie respectată. Vorbim despre vopsirea ouălor de Paşte. Cei care, de obicei, fugiţi la piaţă să cumpăraţi vopsea de ouă, să ştiţi că, o puteţi face acasă și ... eco. Vopsirea ouălor cu ingrediente naturale este o bună modalitate de a obține ouă colorate și frumoase.
12:40
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși în acest an slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Cu această ocazie, sunt așteptați toți credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie, pentru a ne bucura împreună de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
12:10
Aproape fiecare țară are obiceiuri și tradiții legate de ziua de Paște sau de prima zi de după această Sărbătoare. De pildă jamaicanii sparg ouă în Vinerea Mare în zori. Pun albușul într-un pahar cu apă, iar după răsăritul soarelui căldura creează diverse forme în amestecul format. În aceste forme îți poți citi viitorul, spun localnicii.
12:10
Creștinii Ortodocți din toată lumea sunt în așteptarea minunii coborârii sfintei Lumini la Biserica Sfântului Mormânt.
11:40
În anul 2023, producția locală de ouă a atins valoarea de 1,179 miliarde de lei. Doar în anul 2022, moldovenii au consumat un total de 604 milioane ouă. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în ajunul sărbătorilor pascale, transmite MOLDPRES.
11:10
Fie că am ţinut post din motive religioase, ori ne-am abţinut de la anumite bucate pentru a ne alimenta mai sănătos, de Paşti, tentaţiile culinare sunt mari. Așadar, cum să facem această trecere mai echilibrată, ca să nu dăunăm organismului, aflăm în cele ce urmează.
10:50
Sărbătoarea Învierii Domnului ne arată iubirea lui Dumnezeu față de zidirea Sa, în special față de om, care a fost creat după chipul lui Dumnezeu (Facere 1,26) și pentru dialogul cu El. Adam neavând maturitatea spirituală s-a îndepărtat de Dumnezeu prin neascultare și a pierdut bucuria dialogului și a comuniunii cu Creatorul său, dar a primit făgăduința răscumpărării, care s-a făcut prin întruparea Fiului lui Dumnezeu (Ioan 1,1-4), la plinirea vremii (Galateni 4,4). Astfel, iubirea nemărginită a lui Dumnezeu se revarsă peste lumea creată, prin Cuvântul care S-a întrupat, prin Pătimirile de bunăvoie, Moartea pe Cruce și Înălțarea la ceruri, prin Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii la Cincizecime, El rămânând cu noi până la sfârșitul veacurilor (Matei 28,20) și fiind același în veci (Evrei 13,8), se arată în Pastorala de Paști transmisă de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
10:20
Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, conform informațiilor operative, au constituit circa 22,6 miliarde lei în în 4 luni ale anului 2024, ceea ce denotă o creștere de 2,1 miliarde lei sau cu 10,4 % în raport cu perioada similară a anului precedent.
10:00
Un teren destinat plimbatului câinilor este amenajat în parcul ,,La Izvorˮ. Zonele speciale de acest fel vor apărea în parcul ,,Alunelulˮ și în pădurea parc ,,Butoiașˮ, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.